246 milyon 298 bin 170 liraya mal olan milletvekili genel seçimlerinde oy kullanırken "TC kimlik numarası" büyük önem taşıyor. Oyların boşa gitmemesi için seçmenlerin oy pusulasına dikkat etmeleri gerekiyor. Üzerinde en ufak bir işaret bulunan oy pusulası geçersiz sayılacak.

 

15 siyasi partinin katılacağı seçimde 203’ü bağımsız olmak üzere toplam 7 bin 660 aday yarışacak. Seçim propaganda dönemi bugün 18.00’de bitecek. Seçim yasakları ise oy verme günü yarın saat 24.00’de sona erecek. Yarın saat 6.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılması yasak. Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak.

-SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI-

Milletvekili genel seçiminin yapılacağı yarın saat 6.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılması yasak. Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak. Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanların sandık alanına giremeyecek. Sandık alanında görevlendirilen polisler, yapılan bir çağrı olmaksızın salt oylarını kullanmaları amacıyla sandık çevresine girdiklerinde yanlarında silah bulunduramayacak.

Oy verme günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

-TC KİMLİK NUMARASINA DİKKAT-

Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaşlara seçmen bilgi kağıtları 24 Nisan’da dağıtılmaya başlandı. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Dağıtımı yapılmayan seçmen bilgi kâğıtlarının oy verme gününde sahiplerine verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edildi.

Seçmen kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kâğıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Kimliğinde TC kimlik numarası olmayan seçmen, seçmen bilgi kağıdı ile oy kullanabilecek.

-OY VERİRKEN DİKKAT EDİN-

Oyların boşa gitmemesi için seçmenlerin oy pusulasına dikkat etmeleri gerekiyor. Seçmenlerin oy pusulasını aldıktan sonra temiz olduğunu kontrol etmesi gerekiyor. Pusulada yer alacak bir kalem işareti oyların geçersiz sayılmasına neden olacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra mührü bastığı kısım üste gelecek şekilde pusulayı zarfa yerleştirecek.

-ADAYLAR İSTEDİKLERİ YERDE OY KULLANABİLECEK-

Engelli ve 75 yaş üstü yurttaşların, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilmeleri için de gerekli önlemler alındı. Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kâğıdını, milletvekili adayları ise herhangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kâğıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.

Seçimde Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olmak üzere 32 ilde 07.00-16.00 saatlerinde oy verilecek. Bunların dışındaki şehirlerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

 

-15 PARTİ YARIŞACAK-

Oy pusulasının başında AKP, sonunda DSP yer alacak. Bağımsız adayların isimleri siyasi partilerin bulunduğu birleşik oy pusulasında yer alıyor. Partilerin ardından kura çekimi yapan bağımsız adaylarda oy pusulasındaki yerlerini belirlemişti. Partiler için oy kullanmayarak tercihini bağımsız adaydan yana kullanacak olan seçmenler, evet mührünü bağımsız adayın bulunduğu alanı tercih ederek oyunu kullanmış olacak. 15 partinin isminin yer aldığı pusuladaki sıralama ise şöyle olacak:

1- Adalet ve Kalkınma Partisi

2- Demokrat Parti

3- Cumhuriyet Halk Partisi

4- Emek Partisi

5- Millet Partisi

6- Liberal Demokrat Parti

7- Saadet Partisi

8- Hak ve Eşitlik Partisi

9- Halkın Sesi Partisi

10- Milliyetçi Hareket Partisi

11- Doğru Yol Partisi

12- Türkiye Komünist Partisi

13- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti

14- Büyük Birlik Partisi

15- Demokratik Sol Parti.