Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'yla yaptığı söyleşiye yer veren FT, Sabancı için 'Türk sanayisinin doğal duayeni. AB üyeliği konusunda da Türkiye'nin sözcülüğünü yapıyor' ifadelerini kullandı

İngiltere'nin önde gelen ekonomi yayınlarından Financial Times Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yaptığı söyleşiye yer verdi. Delphine Strauss tarafından gerçekleştirilen röportajda Sabancı'nın Türk ekonomisi ve topluluğun hedeflerine yönelik açıklamalarına yer verildi. Söyleşisinde Enerjisa'nın 2015 yılına kadar Sabancı Topluluğu'nun değerinin yüzde 35'ini oluşturmasını beklediklerini belirten Güler Sabancı, hali hazırda bu oranın yüzde 15 olduğunu açıkladı. Sabancı, Türk ekonomisinin 2011 yılında yüzde 5 büyümesini öngördüklerini ifade ederek, özellikle perakende ve çimento alanlardında ciddi iyileşme beklediklerini, enerji sektöründe ise hem büyüme hem de yatırım öngördüklerini vurguladı.


ENERJİDE 1.5 MİLYAR $ YATIRIM
Enerjisa'nın Ankara'nın elektrik dağıtımına sahip olduğunu belirten yazıda Bandırma'da 920 MW gücünde doğalgaz santralı açtığını ve iki hidroelektrik santralın daha açılışını bu yıl gerçekleştireceğine yer verildi. Güler Sabancı, topluluğun bu yıl enerji sektörüne yapacağı yatırımın 1.5 milyar dolar olacağını belirtirken, hedeflerinin enerji üretim kapasitesini 2015'e kadar 5.000 MW'a çıkarmak ve yüzde 10 pazar payı elde etmek olduğunun altını çizdi.

İyimserliğin nedeni olumlu ekonomik göstergeler
FINANCIAL TIMES, yazının sonunda yaptığı yorumda, tüm bunları yönetmenin Güler Sabancı'yı Türk sanayisinin doğal duayeni yaptığını belirtti. Güler Sabancı'nın çeşitli uluslararası konferanslarda Türkiye'nin ekonomisine dair görüşlerini paylaşmanın yanı sıra Avrupa Birliği üyeliği konusunda Türkiye'nin sözcülüğünü yaptığı ifadesini kullandı. Güler Sabancı'nın bu konudaki iyimserliğini Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin çok iyi olmasına bağladığına yönelik görüşüne de yer verdi.

Teknosa, Enerjisa ve Avivasa halka açılabilir
GÜLER Sabancı ayrıca, enerjinin yanı sıra, çimento faaliyetleri çerçevesinde Çimsa'yı da komşu ülkelerde satın almalarla büyütmeyi düşündüklerini vurguladı. Aksigorta'daki yüzde 62 paylarının bir kısmında ortaklık için görüşmeler yaptıklarını da ifade eden Sabancı, ortaklığı yıl sonuna kadar açıklamayı hedeflediklerini belirtti. Güler Sabancı, elektronik mağazaları zinciri Teknosa'nın halka arz edilmesinin de gelecek için seçenekler arasında olduğunu söyledi. Topluluğun Enerjisa ve Avivasa'da hisseleri halka açabileceğine de yazıda yer verildi.