Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz şu an ekonominin gereği olarak faizleri indirdiklerini ama günü geldiğinde faizlerin artacağını söyledi. Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın küresel ekonomiye göre daha erken başlayabileceğini belirten Yılmaz"ın krizin sonuna gelindiğini söyleyenlere uyarısı da dikkat çekti.

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün Ankara Sanayi Odası"nda yaptığı konuşmada krizde sona gelindğini söyleyenlere “temkinli olma” uyarısı yaptı. Başkan Yılmaz verilerde iyileşme olmasına rağmen temkinli olunması gerektiğine dikkat çekerek “Tünelin ucunda ışık göründü. Ancak bu ışık araba da olabilir. Bu nedenle ihtiyatlı olalım” diye konuştu.

MB Başkanı şunları söyledi:

“Bir iyimserlik havası var. Değişik faktörleri ele aldığımızda bir takım iyileşmelerin olduğu ortaya çıkıyor. "En kötü arkada kalmış" gibi ifadeler kullanılıyor dedik, ama bir parantez açarak "ama" dedik. İhtiyatı elden bırakmayalım. Bu artıya geçiş değil, negatif hızın kesilmesi. Tünelin içine girdik, zifiri karanlıktı öbür tarafta ışık göründü. Bu ışık araba mı, yoksa çıkışı mı gösteriyor belli değil. Bu nedenle ihtiyatlı olalım.”

Piyasa pozitife oynuyor

Başkan Durmuş Yılmaz rakamlardaki iyileşmeye de değinerek şöyle konuştu:

“Piyasa oyuncuları habere aç olduğu için pozitife oynuyor. Türkiye"ye ilişkin risk priminin azaldığı gözlemleniyor. Veriler Türkiye"deki kısmi toparlanmaya işaret ediyor. Sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinde istikrar kazandı. Kapasite kullanımı Nisan"da artış gösterdi, bu eğilim sürüyor. Vergi indirimleri stok eritme sürecini hızlandırdı. Reel kesim güven endeksindeki yükseliş ve tüketici güveni artışı iç talepte toparlanma yaşandığını teyit ediyor. Büyümenin son çeyrekten itibaren pozitif rakamlara geçeceğini öngörmekteyiz. Türkiye"deki toparlanmanın küresel ekonomiye göre daha erken başlayacağını öngörüyoruz.”

Toparlanma hızlı olmaz

Daha önceki gibi hızlı bir toparlanma olmayacağını kaydeden Durmuş Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomideki toparlanma alışılagelmiş tecrübelerden farklı olacak. Yatırım harcamalarında da hızlı bir toparlanma beklenmiyor. Gerçekleştirilen faiz indirimine rağmen finansal koşullardaki ek sıkılık devam ediyor. Kredi faizleri ile MB faizleri arasındaki farkın yüksek seviyesini koruduğu ancak nominal faizlerin düşüş eğilimine girdiğini görüyoruz. Şu anda mevcut yaklaşık yüzde 4.6 olan ortalama takibi gereken alacakların oranı 15 puan artıp 20"ye yaklaştığında bile bankacılık sermaye yeterlilik oranı yüzde 12"nin altına düşmüyor.”

Durmuş Yılmaz: Bankalar sağlam şirkete kredi vermek istiyor ama onlar da almıyor

- Bankalar bilançosu sağlam şirketlere kredi vermek istiyor. Ancak bilançosu sağlam olanlar da kredi almak istemiyor. Piyasadaki sorun bu.

- Uzun vadeli faizlerin tek haneli seviyelere gelmesi güçlü orta vadeli mali disiplinle mümkün, bunu hükümetten talep ediyoruz.

- Yeni ÖTV düzenlemelerinin enflasyona katkısı Haziran"da 0.56, Temmuz"da ise 0.54 olur.

- IMF ile görüşmelerde Merkez Bankası da taraf. Dolayısıyla bu konudaki görüşmeler devam ediyor. İlave edecek bir şey yok.

- Birtakım ekonomik verilerde iyileşme var ama bu artıya geçiş değil. Kötüleşmenin hızının azalması.

Ali Türkan da ikinci "Varlık Barışı"na başvurabilecek

Varlık barışında, ilk uygulamada başvurup da parasını getirmeyenler, 30 Eylül"e kadar devam edecek 2. uygulama döneminde yeniden müracaatta bulunabilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda, Torba Yasa Tasarısı"na bir önergeyle eklenen Varlık Barışı uygulamasının kapsamına, 1 Haziran 2009 tarihi itibariyle sahip olunan varlıklar girecek. Yurt içi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlar, bu varlıklar için 30 Eylül 2009 tarihine kadar Varlık Barışı başvurusu yapabilecekler. Bakanlar Kurulu"na verilen yetki çerçevesinde bu süre, gerek duyulursa 31 Aralık 2009 tarihine kadar da uzatılabilecek. Yurt içi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurt dışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek. 2. Varlık barışı uygulamasından, ilk uygulamadan farklı olarak katma değer vergisi nedeniyle yapılan tarhiyatlar da yararlandırılacak.

İlk uygulama döneminde Varlık Barışı için başvurup da parasını getirmeyenler, eski başvuruları sırasında tahakkuk eden vergiyi ödemek koşuluyla 2. uygulama döneminde yeniden başvuru yapabilecek. Bu çerçevede Varlık Barışı"nda kamuoyunu uzun süre meşgul eden Ali Türkan da, önceki başvurusu için kendisine tahakkuk ettirilen 104 milyon liralık vergiyi ödeyerek, uygulamadan yararlanmak için yeniden müracaat edebilecek.

Ali Türkan, 27 Şubat"ta Ankara Cumhuriyet Vergi Dairesi"ne yurtdışındaki 5.2 milyar liralık kaynağı yurda getireceğini beyan ederek, Varlık Barışı için başvurmuştu. Bu başvuru kapsamında kendisine 104 milyon lira vergi tahakkuk ettirilmiş ve mevzuat gereği bu vergiyi takip eden ayın sonuna kadar ödemesi istenmişti. Ancak, Ali Türkan"ın 104 milyon liralık vergiyi bu süre içinde ödememesi nedeniyle varlık barışı uygulamasından yararlanma hakkı ortadan kalkmıştı.

Hazine"nin borçlanma limiti 75 milyar liraya çıktı

Bütçe ödenekleri ile gelirler arasındaki fark miktarı kadar net borç kullanımının 2009 yılı için 5 kata kadar çıkarılmasını düzenleyen yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda kabul edildi. Bu düzenlemeyle birlikte Hazine 2009 yılının tamamında 74.8 milyar liralık borçlanma yapabilecek. Mevcut haliyle yasa Hazine"ye yılın başında öngörülen bütçe açığının yüzde 10 fazlasına kadar yani 11.5 milyar TL"lik borçlanma yapmasına izin veriyordu. Yılbaşında TBMM"den geçen bütçede 2009 yılı için 10.4 milyar TL açık verilmesi öngörülmüştü. Ancak yılın daha 2 ayında bu açığın fazlası verilince 2009 bütçe açık hedefi 48.3 milyar TL"ye revize edilmişti.

Birleşen KOBİ"lere yüzde 75 vergi avantajı

Hükümetin küresel kriz karşısında KOBİ"lerin birleşerek daha güçlü bir yapıya kavuşmalarına olanak tanımak amacıyla hazırladığı vergi teşvik tasarısı TBMM"de kabul edildi. Buna göre birleşen KOBİ"ler 3 yıl boyunca yüzde 75"e kadar indirimli kurumlar vergisi ödeyecekler. Birleşme iki veya daha fazla KOBİ"nin birleşerek yeni bir anonim şirket oluşturmaları ya da birkaç KOBİ"nin anonim şirket statüsündeki diğer KOBİ"ye devrolması halinde geçerli olacak. Birleşmeden yararlanan işletmeler için kurumlar vergisi oranını yüzde 75"e kadar indirimli uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. vatan