Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç'un, "Ette fiyatı yükselten örgütlü bir yapı var" açıklaması, et sanayicisini ayağa kaldırdı. Karkas et fiyatının son 6 ayda 15.50'den 19 liraya ulaştığını belirten et sanayicileri, zammı önlemenin tek yolunun ithalat olduğunu söylüyor. Sanayicilere göre sektördeki en önemli sorunlardan biri, Tarım Bakanlığı'nın hayvan sayısıyla ilgili verileri. 14 milyon büyükbaş hayvan olduğuna dair bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ileri süren sanayiciler, "Bakanlık küpe sayısına göre istatistik veriyor. Oysa fiziki olarak böyle bir hayvan varlığından söz etmek mümkün değil. Bu nedenle et fiyatını düşürücek tek çözüm ithalattır" diye konuştu. Bünyesindeki 8 et market zincirini artırmaya karar veren KETBİR'in bu kararını eleştirensanayiciler, "Bu marketler piyasayı regüle etmekten uzak" diye konuştu. 

BAŞKANDAN YORUM YOK 
Konunun en önemli muhataplarından biri olan Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Bılıkçı sorularımızı yanıtsız bırakırken, Etçii Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan sanayicinin artan fiyatlar nedeniyle zor ayakta durduğunu vurguladı. Arslan, "Sanayici 6 aydır sıfır kârla çalışıyor. Böyle giderse ayakta kalamayacağız" dedi. Et fiyatlarının 6 ayda 3.50 lira arttığını söyleyen Arslan, ithalat yapılmaması durumunda ete zam geleceğini ileri sürdü. KETBİR'in kıymayı 22 liraya satmasının maliyet hesabına uymadığını da belirten Arslan, "Karkas dananın toptan kilo fiyatı 19 lira. Kemiği çıkardığınız zaman net yüzde 20 fire veriyor. Fiyat da 24 lira seviyelerine çıkıyor. Buna bir de kasabın genel giderlerini ekleyip yüzde 8 KDV koyduğunuzda dana kuşbaşı etin maliyeti 29 liralara ulaşıyor" diye konuştu. KETBİR'in kendi marketlerinde bu fiyata et satmasının piyasa gerçeklerini yansıtmadığını söyleyen Arslan "Ellerindeki etin tamamını toptan almaya hazırız. Bize satsınlar" diye de bir öneri getirdi. Markalı et pazarının bir başka oyuncusu Polonez Et Genel Müdürü Andaç Günsoy ise dana etinde son 6 ayda 2.5 liralık fiyat artışı olduğunu ifade etti. Sucukta yüzde 100 dana eti kullandıklarını ve fiyat aralığını 35 ila 40 lira bandında tuttuklarını söyleyen Günsoy, sektörde karkas et sınıflandırması yapılmaması nedeniyle sorunlar yaşandığını belirtti. Etin yağ oranı, yaşı, rengi gibi kriterlere göre sınıflandırılması durumunda, ürünlerin farklı fiyatlardan satılabileceğini anlatan Günsoy, kendilerinin de belirli kriterler çerçevesinde sığır eti aldıklarını ve bunu catering hizmetlerinde kullandıklarını vurguladı. 

İTHALAT FİYATI AŞAĞI ÇEKMİYOR
Akademisyenlere göre ithalat kapısının açılması, Türkiye'yi sadece kırmızı et üretiminde değil, sütte de pek çok sorunla karşı karşıya getirebilir. Uzmanlar tarafından hazırlanan raporlar, ithalat yapılması durumunda çok sayıda hayvan yetiştiricisinin iflas ederek üretimden çekilebileceğine işaret ediyor. Bu raporlarda sanayicilerin, ithalatın sürdürülmesinin et ve süt fiyatlarını kısa sürede mevcut değerlerinin çok üstüne çıkacağı görüşüne de yer veriliyor. "Türkiye'de toplumu ithalatı istemeye ikna etmek için sıklıkla ABD/AB ülkelerinde 2-3 dolar ya da euro olan etin Türkiye'de 30-40 TL olduğu bilgisi paylaşılıyor" diyen uzmanlar, şöyle devam ediyor: "Oysa ABD'de sığır etinin perakende fiyatı 5-12.5 dolar arasında değişiyor. İngiltere'de but eti 12.5 (35 TL), bonfile ise 28 pounda (64 TL) satılıyor. Fransa'da ise antrikotun kilosu 18.6 euro (53 TL), kıymanınki ise 8.71 euro (24.8 TL). EBK'ya gelince bonfilenin fiyatı 34.90, dana pirzolanın 26.90, kıymanın da 18.00 TL'ye tüketiciye ulaşıyor."