İKSV(İstanbul Kültür Sanat Vakfı) Başkanı ve işadamı Şakir Eczacıbaşı İstanbul'da hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Eczacıbaşı rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. Eczacıbaşı'nın cenazesi, yarın Teşvikiye Camisi'nde düzenlenecek törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başsağlığı mesajında dev çınarın ölümünden duydukları üzüntüyü belirttiler. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Şakir Eczacıbaşı'nın eşi Sebla Eczacıbaşı'na taziyeye gitti. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise Eczacıbaşı'nın, kültür yaşamının unutulmaz öncüleri arasında yer aldığını belirterek, Eczacıbaşı Topluluğu'nun ve Türk kültür dünyasının mensuplarına baş sağlığı diledi.

HEM ECZACI HEM GAZETECİ

1929 yılında İzmir'de doğan Şakir Eczacıbaşı, Robert Kolej'deki öğreniminden sonra Londra Üniversitesi Eczacılık Okulu'nda okudu. Türkiye'ye dönüşü sonrası 1953'te Vatan gazetesinin Sanat Yaprağı ekinin yayıncıları arasında yer aldı. 1960-62 yıllarında hazırladığı Eczacıbaşı Kültür Filmleri dizisiyle uluslararası ödüller aldı. İş yaşamında 1970'li yıllarda Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu'nun genel müdürlüğüne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980'de Eczacıbaşı Topluluğu Yürütme Kurulu Başkanı, 1993'te de Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1966 yılında kurduğu basketbol, voleybol ve masa tenisi takımları birçok kez Türkiye şampiyonluğu kazandı.

Sanat ve edebiyatla yakından ilgilenen Şakir Eczacıbaşı 1972 yılında Abdi İpekçi'nin isteği üzerine Milliyet Sanat dergisinin kuruluşuna da öncülük etti. Fransa'nın Sanat ve Edebiyat Şovalyesi Nişanı ve TC Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen Eczacıbaşı, 1996'da iş yaşamından ayrıldı ve 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın yönetim kurulu başkanı oldu ve vakfın kurumsallaşmasında büyük rol oynadı. Şakir Eczacıbaşı'nın anılarını derlediği kitabı, önümüzdeki günlerde yayımlanacak.


Yorulmak nedir bilmezdi

Ülkemizde yeni, planlı ve verimli bir "kültür yaşamı" oluşturmak için Şakir Eczacıbaşı, Türkiye'nin düşünce ve kültür yaşamının önde gelen isimleriyle birlikte Kültür Girişimi'ni kurdu. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Eczacıbaşının kendini iş adamı değil kültür adamı olarak tanımladığını dile getirdi. İKSV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kocabıyık ise, Eczacıbaşının kendini sanata adadığını belirterek, "Buraya herkesten önce gelir herkesten sonra çıkardı. Yorulmak nedir bilmezdi" dedi.


KÜLTÜR DÜNYASININ ÖNCÜSÜ

Bülent Eczacıbaşı: “Sevgili amcamız, Topluluğumuzun gelişmesinde büyük katkıları olan Şakir Eczacıbaşı'nı kaybetmenin büyük acısı içindeyiz. Şakir Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu'nun kuruluş dönemlerinden itibaren önemli sorumluluklar üstlenmiş, Topluluğumuzun İcra Kurulu Başkanlığı'nı ve Eczacıbaşı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da yapmıştı. 16 yıldır İstanbul Kültür Sanat Vakfının Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmekte olan Şakir Eczacıbaşı, kültür yaşamımızın unutulmaz öncüleri arasında yer alıyordu. Eczacıbaşı Topluluğu'nun ve Türk kültür dünyasının mensuplarına baş sağlığı diliyoruz.”


Hedefinden hiç sapmadı

Ayla Algan (Sanatçı): Çok üzüntülüyüz. Büyük bir kültür adamımızdı. Anadolu kültürlerini anlatabilen bir iş adamıydı. Emre Kongar: İstanbul Festivali'nin kapsamını inanılmaz boyutlara taşıdı. Türkiye'ye yaptığı hizmetler, kültür sanat anlamında saymakla bitmez. Yorulmak bilmezdi. 'Hayır'ı tanımazdı. Önemli toplantılar, önemli projeler çerçevesinde hedefi koyduğu zaman gözü hiçbirşeyi görmezdi ve hedefini gerçekleştirirdi.

Doğan Hızlan: İyi bir fotoğrafçıydı, fotoğrafın dışında yazı yeteneği de vardı. Bir şeyi adadığında dünyayı unuturdu. Rasyonel bakar, akılcıdır. O akılcılığın içinde estetiğin yeri de vardır. Bir kültür adamı, bir sanatçı olarak onu anacağız ama bir dost olarak onu çok arayacağız. Beklan Algan (Tiyatro ve sinema oyuncusu-Yönetmen): 50 yıllık dostum Şakir, sen ölmedin. Hep içimizde ve başımızda yaşayacaksın.


ARA GÜLER'LE SIKI DOSTLUK

1993-1996 yılları arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan işadamı, aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısıydı. Yurt içinde ve yurt dışında 36 fotoğraf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı sanata verdiği destek ve katkılarıyla biliniyordu. Şakir Eczacıbaşı, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'le ise sıkı dosttu./yeni şafak