Hayatımızın büyük kısmı üzerinde yaşanıyor. Facebook, twitter ve email hesapları hayatımız boyunca aktif. Peki ya öldükten sonra ne oluyor?

Uzmanlar dijital ortama bir nokta bile koysak silinmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Hollandalı bilgisayar programcısı Gordan Savicic ise tam tersini iddia ediyor. Gordan Savicic’in kurduğu www.suicidemachine.org adlı site dijital ortamdaki hayata son veriyor, hem de hiçbir ücret almıyor.

Kendinizi intihar etme makinasına teslim edin

Gün geldi internet üzerinde neyiniz varsa silmek istediniz. Sosyal medyadaki hesaplarınızı kapatmak, emailinizi kullanmaktan vazgeçeceksiniz. Hatta ölmeden önce sizden geriye kalacak facebook, twitter, gmail hesaplarını kapatmak istiyorsunuz. Ama kapatma işlemi ne yazık ki sadece sistemden çıkmakla olmuyor. Hesabınız ve hesabınıza ilişkin her şey sitede var olmayı sürdürüyor. Suicidemachine.org (intihar etme makinası) isteyenin internet üzerindeki hesaplarını siliyor, internet üzerindeki yaşamınızı sonlandırıyor.

Buna ‘sanal ötenazi’ de denebilir. Gordan Savicic’in siteyi kurma hikayesi ilginç. Bilgisayar başında uzun vakit geçiren Gordan, ister istemez tanımadığı kişilerin sosyal arkadaşlık sitelerinde ne yaptığını takip eder olmuş. Bir gün facebook hesabını kapatmış. Böylece daha üretken olduğunu fark etmiş. Gordan Savicic, sosyal medyada hesabı olanların bilgilerinin serverlarda topladığını ve yeri geldiğinde bu verilerin pazarlama analizlerinde kullanıldığını söylüyor. Bu nedenle de kendi gibi birçok kişinin de sosyal medyadaki hesabını kapatmak isteyeceğini düşünmüş. Gordan Savicic www.suicidemachine.org’u arkadaşı Danja Vasiliev ve Walter Langelaar ile kurmuş.

O bir baş ötenazi görevlisi

Şirketinin yaptığı iş kadar Gordan Savicic’in unvanı da ilginç. O bir CEO. Ama kendine CEO’nun Türkçe açılımı genel müdür değil, ‘Chief Euthanisia Officer’ diyor yani ‘Baş ötenazi görevlisi’. Yaptığı iş ise sanal ortamda cenaze kaldırmak! Gordan Savicic birçok kişinin öldükten sonra sanal temizleme işini akrabalarından istediğini söylüyor. Ama genelde akrabalar bunu ya önemsemiyor ya da unutuyorlar. İşini kimseye bırakmayanlar ise Gordan Savicic’e başvuruyor. Temizleme işlemi bazen aylar, yıllar sürse de adınıza kayıtlı hiçbir mecra kalmıyor. Üstelik hiçbir ücret almıyorlar.

250 bin kişi sırada

www.suicidemachine.org şimdiye kadar 5 bin kişinin hesabını kapatmış. 250 binden fazla kişi de sırada bekliyormuş. En çok Avrupa ülkeleri, Amerika, Brezilya ve Rusya’dan ‘sanal ötenazi’ isteği geliyormuş siteye. Gmail, Orkut, Flickr gibi hesapların kapatılması isteniyormuş. Savicic ve ekibi artık Facebook hesaplarını kapatma işlemini yapamıyormuş çünkü Facebook bunu önleyecek yeni bir sistem geliştirmiş. Savicic, sosyal medyada hesaplarını sildiren kişilere şu öneride bulunuyor:

“Arkadaşlarınızla parka gidin, yürüyüş yapın, hayatın tadına varın. Bize başvurarak hesaplarını sildiren kişilerin yüzde 25’i sosyal medyadan çıktıktan sonra yaşamlarının daha iyi geliştiğini söyledi. Ve sosyal medyadan çıktığınızdan dolayı içinizde bir boşluk hissedersiniz diye üzülmeyin! 24-72 saatin ardından hayatınızdaki her şey eskisi gibi oluyor.”

(20.11.201 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)