LCD üretiminden 700 milyon dolar zarar eden Samsung, LCD pazarından çekilip buradaki kaynaklarını OLED teknolojisine yatırma kararı aldı.

Geleceğin teknolojisi olarak görülen OLED ekranlar, özellikle akıllı telefonlarda sıkça kullanılıyor. Samsung'un ürettiği Super AMOLED Plus ekranlar, renk doğruluğu ve incelik açısından oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

Elektronik devi Samsung, sıvı kristal ekranlı LCD (Liquid Crystal Display) cihazlar üreten birimini, şirketin geri kalanından ayırmaya karar verdi.

Yönetim kurulu kararı doğrultusunda, 1 Nisan'dan itibaren LCD ekran üretim faaliyetleri Samsung Display Company Ltd. adlı yeni bir şirketin sorumluluğunda olacak.

Karar, LCD ürünlere talebin azalması ve kâr marjının düşmesi nedeniyle alındı.

LCD üretimini ayırma kararının uygulamaya girmesi için hissedarlardan onay alması gerekiyor.

Samsung yetkilileri, şirketin rekabetçi niteliğini sürdürmek için yeni teknolojilere odaklanmak istediklerini söylüyor. Bu teknolojilerin başında yeni nesil OLED ekranlar var.

Samsung LCD kolu başkanı ve Samsung başkan yardımcısı Donggun Park, LCD faaliyetini ayırmanın değişen talep doğrultusunda karar alma sürecini hızlandıracağını savundu.

LCD'nin devri kapanıyor mu?

Son yıllarda LCD üretimi gerileme gösteriyor. Hem LCD ürünlere talep geriliyor, hem de piyasadaki LCD ürün artışı üreticilerin rekabet edebilmek için fiyatlarını bir kaç yıl öncesine göre hayli düşürmesine yol açtı.

Buna karşılık OLED sektöründe gelişme potansiyeli görülüyor.

Sektör gözlemcileri, LCD kolunun niş olma niteliğini yitirdiğini söylüyorlar.

Asia-Pacific Global Research Group adlı araştırma kuruluşundan Jasper Kim, "LCD bir zamanlar en ileri teknolojilerden biriydi, şimdiyse metalaşma sürecini tamamlamış bir iş kolu" diyor.

Kim, bu durumu, LCD üretim sistemlerinin kolayca kurulabilmesi ve üretim faaliyetinin basitleşmesi ile açıklıyor.

Güney Kore merkezli Samsung, dünyanın en büyük TV ve düz ekran üreticisi olduğundan bu iş kolundaki gerilemeden önemli ölçüde etkileneceği tahmin ediliyor. Bu da şirketin genel mali durumuna yansıyabilecek bir gelişme.

Dolayısıyla LCD iş kolunu ayırmak Samsung'un rekabet gücünü koruma çabasının sonucu olarak görülüyor; ancak Jasper Kim gibi bazı uzmanlar, bunun doğru yönde bir adım olup olmadığı konusunda hüküm vermek için henüz erken olduğu görüşünde.

Kim, bu gibi kararların etkisinin üç aylık bir kaç dönem geride kalmadan ölçülemeyeceğini düşünüyor.

Bununla birlikte sektör genelinde LCD faaliyetlerinin hız kestiği söylenebilir.

Aralık ayında da Japon elektronik şirketi Sony, Samsung ile girdiği LCD ekran üretim ortaklığından çekilmişti.

Sharp şirketi de Japonya'daki fabrikasında LCD üretimini bu yılın ilk üç ayında yarı yarıya azaltmayı öngörüyor.

DisplaySearch adlı sektörel araştırma şirketine göre, 2015'e dek dünyada LCD TV satışları yüzde 8 azalacak. OLED satışlarının ise 2018'e dek şimdiki yüzde 4 pazar payından yüzde 16'ya yükselebileceği öne sürülüyor.