Çok sayıda işyeri ve ev su altında kaldı. Dereler taşıp yolları çökertti. Samsun-Sinop Karayolu 1 saat trafiğe kapatıldı. Bodrum katlarda oturan vatandaşlar polis tarafından uyarılarak üst katlara çıkmaları istendi. Samsun Valiai, 50'ye yakın vatandaşın kurtarıldığını, bir vatandaşın da yoğun bakımda olduğunu açıkladı. Geçen Temmuz ayında da kentin doğusunda bulunan Canik İlçesi’nde sel meydana gelmiş, 13’ü Canik, 1’i de Ayvacık ilçesinde olmak üzere toplam 14 kişi hayatını kaybetmişti.

Samsun’da sabaha karşı saat 05.00 sıralarında başlayan sağanak yağmur Atakum İlçesi’nde hayatı felç etti. Bölgedeki Alanlı Deresi taştı ve selları yolları çökertti, rögarları patlattı. Atakent mahallesinde de bir çok apartmanın bodrum katı ile işyerleri sular altında kaldı. Bodrum katlarında yaşayanlar ise polis tarafından megafonla uyarılarak üst katlara çıkmaları sağlandı.

SAMSUN-SİNOP KARAYOLU TRAFİĞE KAPANDI

Samsun-Sinop karayolunda Atatürk Bulvarı, yaklaşık 1 saat trafiğe kapandı. İlçe içerisindeki ara sokaklar ile caddeler de sel suları nedeniyle ulaşıma kapandı. Raylı sistem yolu sular altında kaldığı için tren seferleri yapılamadı.

ARAMA- KURTARMA EKİPLERİ HAZIR

İlçeye itfaiye, Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekipleri ile dalgıç polisler gönderildi. Evlerinde ve araçlarında mahsur kalan kişiler iş makinalarının yardımıyla kurtarıldı. Altyapının yetersizliği nedeniyle yağmur sularının tahliyesinde güçlükler yaşandı. Etkisi aralıklı olarak artan sağanak yağmur nedeniyle çok sayıda kişilerde bu sabah işlerine gidemedi. Polisin 155 nolu telefonuna yardım taleplerinin arttığı belirtildi. Belediye ekipleri de tıkanan kanalları açmaya çalışırken, vatandaşlar tepki gösterdi.

METEOROLOJİ'DEN YAĞIŞ UYARISI

Samsun'un merkez ve ilçelerinde şiddetli yağış ve sel tehlikesi uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Samsun merkezde, sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağışın gün içinde de aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Samsun'un Bafra, Ondokuzmayıs, Alaçam ve Yakakent ilçelerinde de kuvvetli ve yerel şiddetli (76-100 kilogram/metrekare) yağış olacağı tahmin ediliyor.

Sel ve su baskını başta olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

"50'YE YAKIN VATANDAŞIMIZ KURTARILDI"

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun'un Atakum ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle yaşanan su baskınlarıyla ilgili, “Bölgede mahsur kalan 50'ye yakın vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarıldı” dedi.

Aksoy, saat 05.30 ile 08.30 saatleri arasında 114.6 kilogram yağış alan Atakum ilçesinin belirli bölgelerinde hasar meydana geldiğini söyledi.

Bazı kamu kurumlarının ve evlerin alt katını su bastığını belirten Aksoy, Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi, Atakum Belediyesi, DSİ ve diğer kuruluşların 150 civarındaki iş makinesi ve 300'e yakın personeliyle arama ve kurtarma çalışmalarını başlattığını ifade etti.

İl Acil ve Afet Müdürlüğü'ne ait ekiplerin de çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Aksoy, şunları kaydetti:

“Bölgede mahsur kalan 50'ye yakın vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarıldı. Bize intikal eden bilgilere göre 71 yaşında Durmuş Arkan adlı bir vatandaşımız kendisi 5. katta oturuyor olmasına rağmen bodrum kattan ya da kömürlükten bir malzeme almak için aşağıya indiğinde sel baskınına uğruyor. Vatandaşımız, bir hastanede yoğun bakımda bulunuyor. Temennimiz onun da sağlığına kavuşması. Bunun dışında bize intikal eden ciddi bir vaka söz konusu değil. Evleri hasar gören vatandaşlarımız varsa bunları Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarımızda ikamet ettireceğiz, bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey aradı, konu hakkında bilgi aldı, ilgili kurumları talimatlandırdı.”

Temennilerinin bu afeti en hafif şekilde atlatabilmek olduğunu vurgulayan Aksoy, yağışın 100 yılda bir meydana gelen bir yağış olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan su baskınlarının yaşandığı Atakum ilçesinde vatandaşların evlerine dolan suyu kendi imkanları ile tahliye etmeye çalıştığı, arabaların sular altında kaldığı görüldü.

Çekici yardımıyla araçlarını sudan çıkarmaya çalışan vatandaşlar, suyun çekilmesini sağlamak için rögarlara dolan maddeleri de kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştı.

METREKAREYE 116 KİLOGRAM YAĞMUR DÜŞTÜ

Samsun Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Asar, yağışların Çarşamba gününe kadar aralıklarla devam edeceğini belirterek, "Çarşamba gününe kadar Samsun ve çevresinde sel tehlikesi var. Çarşamba gününden sonra normale dönecek. Atakum ilçesinde bugün metrekareye 116 kilogram yağmur düştü. Daha önce sel meydana gelen Canik İlçesinde ise 68 kilogramdı" diyerek vatandaşların sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olması için uyarıda bulundu.

BAŞKA BURMA: RAYLI SİSTEM SULARIN ÖNÜNÜ KESTİ

Atakum İlçe Belediye Başkanı CHP’ li Metin Burma ise, yaşanan sel felaketinde büyük maddi hasarın meydana geldiğini ancak can kaybının olmadığını söyledi. İlçede 20 dere olduğunu belirten Başkan Burma, "Çobanlı, Değirmendere ve Alanlı deresinde sıkıntı oldu. İlçenin altyapısı normal yağışları kaldıracak kapasitede. Böyle büyük yağışları kaldırmadı. Raylı sistem ile karayolu suların denize gitmesini engelliyor. Derelerin üzerindeki köprüler de alçak olunca böyle felakatler ortaya çıkıyor. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Herkes kendisini ilgilendiren konuları bir kez daha gözden geçirmeli diye düşünüyorum" dedi.

EVİNİ SU BASINCA AĞLADI

Samsun’da etkili olan sağanak yağmur yaklaşık 120 bin nüfuslu Atakum İlçesi’nde hayatı felç etti. Sokaklar göl haline geldi. Bodrum katta ve araçlarında mahsur kalanlar iş makinalarının yardımıyla kurtarıldı. Sel suları otomobilleri sürekledi. Kaldırım taşlarını söktü. Cumhuriyet mahallesi Kandilli Sokaktaki bir apartmanın bodrum katında yaşayan bir kişi, vatandaşlar tarafından son anda kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Yağmurun durması üzerine ev ve işyerlerinin içindeki sular tahliye edilmeye başlandı. Evi su altında kalan 5 çocuk babası 61 yaşındaki Ömer Yılmaz gözyaşlarını tutamadı. Bazı vatandaşlar ise eşyalarını kurtarmak için yoğun çaba harcadı.

GEÇEN TEMMUZ AYINDA DA KENTİN DOĞU TARAFINI SEL VURMUŞTU

Geçen 4 Temmuz’da da kentin doğu tarafında bulunan Canik İlçesi’ni sel vurmuştu. Burada 5’i TOKİ konutlarında olmak üzere toplam 13 kişi hayatını kaybetmişti. Ardından da 9 Temmuz’da Ayvacık İlçesi’nde de sel olmuş, burada da 1 kişi can vermişti.