Ekonomik kriz nedeniyle nakit paranın yüzüne hasret kalanlar, zorunlu giderlerini kredi kartları ile büyük alışveriş merkezlerinden karşılamaya çalışırken Ramazan ayı öncesi son defa tezgah açan Salı Pazarı esnafı umduğunu bulamadı.
Aydın"ın asırlık Salı pazarı yaşanan ekonomik kriz ve bir çok vatandaşın kredi kartı ile alışveriş yapmak zorunda kalması nedeniyle cazibesini kaybetti. Aslında en hesaplı alışverişin semt pazarında yapıldığını, ancak gelişi güzel şehrin her yerine açılan büyük alışveriş merkezleri nedeniyle hem Aydın ekonomisinin hem de üreterek geçinen Aydın çiftçisinin yok olmak üzere olduğunu belirten pazarcılar, bu soruna çare bulunmasını istediler.
Mesutlu Köyü"nde organik olarak ürettiği ürünleri satmak için Salı pazarında tezgah açan çiftçilerden Fatma Çevik, her geçen gün Aydınlının ekonomisinin kötüye gittiğini belirterek yetkililere sitem etti. Eskiden çalışan herkesin para kazandığını ancak şu anda çalışıp üretmek isteyen kişilerin daha çok zarar ettiğini belirten Fatma Çevik “Yıllardır bu pazarda tezgah açarım. İyi ve kötü günlerimiz olu. Ancak ne zaman Aydın"ın göbeğine büyük büyük alışveriş merkezleri kuruldu. Önce küçük esnaf, ardından bizim gibi, ürettiğini satarak geçinmeye çalışan çiftçi perişan oldu. Tarım memleketi Aydın"da dünyanın öbür ucundan getirilen sebze ve meyveler satılıyor. Nedense bizim daha kaliteli üretimimiz satılmadığı için çürüyüp gidiyor. Bu işte payı olan kim varsa vebali büyüktür. İyi düşünüp bu soruna çare üretmeye çalışmalıdırlar” dedi.
Ramazan ayının son pazarında sabahın erken saatlerinde tezgahlarını açıp müşteri bekleyenler umduklarını bulamadılar. Pazarda domates 50 kuruş, patlıcan 50 kuruş, biber 75 kuruş, taze fasulye 1.75 kuruş, barbunya 2 TL, yaş incir 2 TL"den satılmasına rağmen pazarcı esnafı mallarını bitiremedi.

“KREDİ KARTLARI VATANDAŞIN KREDİSİNİ BİTİRDİ”
Sorunun hesapsız harcamalardan kaynaklandığını belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Türkiye"de yaşanan ekonomik krizin en önemli sebeplerinden birinin kredi kartları olduğunu belirterek “Peynir ekmek gibi kredi kartı dağıttılar, şimdi adalet sistemi kredi kartlarından kaynaklanan davalardan başını kaldıramıyor. Kredi kartı borcunu ödeyemediği için, çevresinden utanıp gizlice cezaevinde yatanlar bile var. Araştırılmadan ve alt yapısı hazırlanmadan dağıtılan kredi kartları, nakit döngüsünü durdurdu. Vatandaş alışveriş sırasında cebinden para çıkmadığı için "sanki bedava" havasına kapıldı. Cebinde parası olmayan pahalı da olsa, pazardan alışveriş yapmak yerine kredi kartı ile büyük alışveriş merkezlerinden aldı. Sonra da bu durum ortaya çıktı” diyerek krizden kurtulmanın en önemli yolunun yerli malı kullanıp yerli esnaftan alışveriş yapmak olduğunu kaydetti.