Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, salı gecesi sanat galerilerinin basılıp olayların çıktığı İstanbul Beyoğlu Tophane semtini ziyaret etti.

Günay, hiçbir gerekçeyle kimsenin kimseye karşı şiddet kullanma hakkının olmadığını, şiddet kullanmanın hiçbir haklı mazereti olamayacağını söyledi.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tophane"de saldırıya uğrayan galerileri dün ziyaret etti. Mahalle sakinleriyle de konuşan Günay İstanbul"un bu yıl Avrupa Kültür Başkenti sıfatını taşıdığını, bu tür yakışıksız olaylarla, İstanbul"un ve Türkiye"nin “Kültür Başkenti” imajını gölgelemeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Günay basına yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

Türkiye"nin her yanından terörü silmeye çalışırken, İstanbul"da böyle bir görüntünün sergilenmesine izin vermeyeceğiz. Bu olayların faillerini dikkatle yakından takip edeceğiz. Yargıda en ağır cezalarını almalarını talep edeceğiz.

Anadolu"dan getirdiğiniz tarzı dayatamazsınız

Anadolu"dan getirdiğiniz yaşam tarzlarınızı buradaki insanlara dayatamazsınız. İnsanların örf ve adetlerine de saygı duymalısınız. Farklı kültürlerden gelebiliriz, farklı inançlara mensup olabiliriz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak herkes birbirine saygı göstermek zorundadır. Birbirimize karşı olan itirazımızı, şiddete başvurmadan, sözle, fikirle, uygar tartışmayla, belli mercilere yapacağımız başvurularla sürdürmek zorundayız.

Burada yaşadığım, gördüğüm manzaranın hiçbir haklı sebebi olamaz. "O akşam şöyle olmuştu da bunlar oldu" diye bir mazereti kimseye tavsiye etmem. Bu tür olaylara müsamahalı bakmayacağımızın herkes tarafından bilinmesini isterim.

Burada yeni işyerleri açanların çevrede yaşayan yurttaşların yaşamlarına, geleneklerine, aile kurallarına, çevrede yaşayanların da bu bölgede yaşayanların var olma ve iş yapma haklarına saygı göstermesi gerekir.

Bu işyerleri bu mahalleye emanettir. Burada çalışanlar, ekmek parası kazanmaya çalışmaktadırlar. Elbette başkalarının yaşam tarzlarına saygı gösterecekler. Ama bu mahallenin esnafı da onlarla birlikte, kardeşçe, onları koruyacak ve barış içinde yaşam tarzını beraberce üreteceğiz. İstanbul"a ve Türkiye"ye yakışan budur.