Cumhuriyet Gazetesi"ne molotof atılmasıyla ilgili iddianame hazırlayan savcı, “Bu eylemin Ergenekon örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda yapıldığı kanaatine varılmıştır” dedi

29 Mart 2008"de Cumhuriyet Gazetesi"nin bahçesine kimliği belirsiz 3 kişi tarafından atılan molotof kokteylleriyle ilgili soruşturmayı bitiren savcılık, 23 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamede, Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından Sedat Peker"in adamı olduğu ifade edilen Boğaç Kaan Murathan"ın talimatı sonucunda Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atıldığı belirtildi.

8 sanığa 42 yıla kadar hapis

Sanıkların, eylemi terör amaçlı gerçekleştirdikleri kaydedilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal"ın “terör örgütüne yardım etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi” ve “Ateşli Silahlar Kanunu"na muhalefet etmek” suçlarından 16 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Eylemin talimatını verdiği belirtilen Boğaç Kaan Murathan"ın da aralarında bulunduğu diğer 7 sanığın da 8 yıl 3 ay ila 37.5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.

Selçuk"u öldüreceklerdi

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan iddianamede, eylemin Bayrampaşa Kapalı Cezaevi"nde tutuklu olan sanık Bedirhan Şinal"ın, diğer sanıklar Bora Ballı, Seyhun Zayim ve Bayram Demir"in azmettirmesi neticesinde 15 yaşından küçük U.E. ve O.A. ile birlikte gerçekleştirdiği kaydedildi.

Eylemin talimatının ise sanık Boğaç Kaan Murathan tarafından verildiği anlatılan iddianamede, eylemin ilk önce Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı yazarı İlhan Selçuk"un öldürülmesi şeklinde planlandığı vurgulandı.

İddianamede Bedirhan Şinal"ın cezaevinden çıkınca Murathan"la görüştükten sonra ses getirecek farklı bir eylem yapılması yönünde karar aldığı ifade edilerek, eylemin molotoflu saldırı olarak gerçekleştirildiği belirtildi.Şüphelilerden Kaan Murathan"ın arşiv kayıtlarının incelenmesinde örgütü lideri Sedat Peker"le alakalı olduğunun görüldüğü belirtilen iddianamede, sanıklardan Fatih Derdiyok ve Murat Aplak"ın kullanılan molotofkokteylinin hazırlanması aşamasında Bedirhan Şinal, O.A. ve U.E. ile hareket ettiği bildirildi.

“Eylem siyasi amaçlı”

“Eylemin çıkar elde etmeye yönelik bir faaliyet olmayıp siyasi bir amaç doğrultusunda gerçekleştirildiği” ve şüphelilerin tehditle para talebinin olmadığı dile getirilen iddianamede, Bedirhan Şinal"ın cezaevinde olduğu dönemde devamlı ve gizli olarak hesaplarına para aktarıldığı ancak Şinal"ın bu konuya ilişkin ifade vermediği anlatıldı.

İddianamede, soruşturma esnasında iletişim tespit tutanaklarına yansıdığı şekliyle Şinal"ın, eylemin arkasında Kandıra"da yatan “V” nin olduğundan bahsederek suça konu olayın “Ergenekon örgütü” ile irtibatlı olduğuna dair şifreli bilgi aktardığı belirtildi.

Hatemo ve Pamuk"a suikast

İddianamede, Şinal"ın iletişim tespit tutanakları ile cezaevinden İlhan Selçuk ve Tufan Yüce"ye yazdığı mektuplarla ilgili yapılan araştırmalarda, bu mektupların Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Hüseyin Görüm tarafından yazdırıldığı iddialarının yer aldığı belirtilerek, Şinal"ın beyanlarında Rober Hatemo ve Orhan Pamuk"a karşı suikast hazırlanmasına yönelik görüşmelerin de bulunduğu bildirildi.


Asıl hedef İlhan Selçuk"tu

Cumhurİyet gazetesine molotofkokteyli atmakla suçlanan 8 sanık hakkında 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların İlhan Selçuk"u öldürülmeyi planlandığı da savunulan iddianamede, yapılan değerlendirme sonucu, eylemlerin ülkede kaos, kargaşa ortamı yaratarak “devlet otoritesini zaafa uğratıp devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyetler olduğu”, eylemlerin ülkenin kamu düzeni ve güvenliğini bozduğunun anlaşıldığı vurgulanan iddianamede, bu eylemin “Ergenekon örgütünün” amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgütle irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varılarak, sanıklar hakkında iddianame düzenlendiği dile getirildi.