100 gr. taze salatalıktaki besin değerleri
15 kalori; 0,9 gr. protein; 3,4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,5 gr. lif; 27 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 1.1 mgr. demir; 6 mgr. sodyum; 160 mgr. potasyum; 11 mgr. magnezyum; 250 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,2 mgr. B3 vitamini; 0,042 mgr. B6 vitamini; 67 mcgr. folik asit ve 11 mgr. C vitamini.

Salatalığın besin değeri incelendiğinde kalori miktarının çok düşük olduğu görülmektedir. Yani 7-8 adet salatalık ortalama olarak 1 elmanın kalorisine eşittir. Salatalığın çok yüksek miktarı sudur. %90'ı sudan oluşan salatalığın kalorisi düşüktür, yağ içermez, içeriğinde C vitamini ve mineraller vardır.

Salatalığın sağlığa faydaları neler?

Kabukları soyulmadan yenildiğinde barsak hareketlerini hızlandırır, tokluk verir, kabızlık problemlerini azaltır, vücudu temizler. Bu yüzden salatalık diyetlerde serbest olarak tüketilebilir. Bu özelliği ile salatalık tüketmek kilo vermeye yardımcıdır.

• Salatalık düşük kalori değeri ve doygunluğu artırdığı için aralarda istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

• Ara öğünlerde, acıktığınızda salatalık tüketin. Özellikle kabuklu ve limonlu suya batırılmış salatalık tüketimi hem tokluğu artırır hem de iyi bir ara öğün alternatifidir.

• Özellikle et yemeklerinin yanına hazırlanan salataların içine ve kahvaltıya söğüş olarak salata ekleyin.

• Aralarda ve sabah kahvaltısına hazırlanan salatalık üzerine yağ eklemeyin. Yağ ekleyerek tüketirseniz kalori değeri artar ve diyetinizde bu kalori miktarının hesaplanması gerekir.

• Salatalığı mevsiminde tüketin.