Almanya'da başladıktan sonra 10 Avrupa ülkesi ile ABD’de görülen, şimdiye kadar 22’si Almanya’da 1’i İsveç’te olmak üzere 23 kişinin ölümüne neden olan EHEC bakterisinin Aşağı Saksonya Eyaleti’nde bir işletmenin yurt dışından ithal ettiği filiz ve fasulye çeşitlerinden kaynaklandığı belirtildi.
 
Eyalet Tarım Bakanı Gert Lindemann, Uelzen kentindeki işletmede görülen bakterinin bu ithal edilen ürünlerden mi, yoksa bu ürünlerin işlem yöntemlerinden mi kaynaklandığının araştırıldığını belirtirken, burada çalışan 2 kadının da ishal olduğunu ve bu kişilerden birinde EHEC bakterisi tespit edildiğini açıkladı. Bakan Lindemann, bu işletmeden Mölln, Lübeck, Cuxhaven, Essen ve Darmstadt kentleri ve çevresindeki işletmelere, ayrıca Schleswig-Holstein eyaletine ürün gönderildiğini ve rahatsızlanan insanların çoğunun bu bölgelerde olduğuna dikkat çekti. Salatalık ve domateslerde Aşağı Saksonya eyaletinde EHEC bakterisi olduğunu doğrulayamayacaklarını kaydeden Lindemann, bu nedenle domates ve salatalık yenilmemesi konusunda diğer eyaletlerin karar alması gerektiğini söyledi. Eyalet Tarım Bakanı, “Elimizdeki bilgiler, bakteriden etkilenen tüketiciler ile ürünlerin satın alındığı bu firma arasında bağlantı olduğu yönünde. Bu bilgiler kesin” dedi.
 
Hamburg'un yaklaşık 100 kilometre güneyindeki çiftlik kapatılırken, burada yetiştirilen tüm ürünler toplandı.
 
Hastalığın daha önce İspanya’dan yetişen salatalıklardan yayıldığı iddia edilmiş, bu ülkeden sebze ithalatının yasaklanmasının ardından İspanya ekonomisi haftada ortalama 200 milyon Euro zarar etmişti.
 
Hastalığın kaynağına ilişkin gösterilen bir diğer adres, biyogaz tesisleri. Welt am Sonntag gazetesi, veteriner ve laboratuar uzmanlarının bakterinin buralardan gelebileceği olasılığı üzerinde durduğu belirtildi. Almanya Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr da halkı dikkatli olmaya çağırırken, EHEC bakterisinin yol açtığı mide-bağırsak rahatsızlıkları dolayısıyla, bazı hastanelerde hastalar için yer bulmakta zorluk çekildiğini açıkladı. Almanya Sağlık Bakanı, özellikle Hamburg ve Bremen’de ortaya çıkan bu açığın çevre hastanelerdeki kapasitelerin kullanılmasıyla giderildiğini belirtti. Alman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner ve eyaletlerin sağlık ve tüketiciyi koruma bakanlarının katılacağı bir EHEC krizi zirvesi düzenlenecek.
 
Robert Koch enstitüsü tarafından verilen bilgilere göre EHEC virüsü enfeksiyonunu kapanların sayısı bin 526'ya ulaştı. Almanya genelinde enfeksiyona yalananların sayısı ise bin 526 oldu. DHA