Bulgaristan'ın güneyinde yeni trend domates yerine kenevir yetiştirmek. Bulgar polisi Yunanistan sınırındaki Dolna Ribnitza köyüne yaptığı son baskında 1.5 ton kenevire el koydu. Kenevirlerin 2 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan üç serada yetiştirildiği ortaya çıktı. Bitkiyi yetiştirenlerse emekli çift Stefan ve Slavka Trençevi.
 
Emekli bütçesine katkı
 
Slavka Trençeva ifadesinde bu işi kalça ameliyatının masraflarını karşılamak için yaptığını söyleyerek, "Adam mı öldürdüm, birini mi soydum. Hiçbir suça karışmadım ben" diye konuştu.
 
Köylüler yakınlardaki bir ormanda sayısız kenevir plantasyonu olduğunu bildiklerini söylüyor. Gülümseyerek köyde kenevir yetiştirmenin, domates yetiştirmek kadar yaygın olduğunu anlatıyorlar. Ancak kenevirden sağlanan kâr domatesten elde edilen kârı katbekat aşıyor.
 
Bir kenevir bitkisinin çiçek ve yapraklarından 200 ila 500 gram kurutulmuş esrar üretiliyor. 1 kilodan da 1000 adet esrarlı sigara sarılabiliyor. Esrarın karaborsada bir gramının 15 euroya satıldığı düşünülecek olursa kilo başına kazanç 15 bin euroyu buluyor.
 
Torunun parmağı var
 
Bulgar polisinin verdiği bilgilere ülkenin güneyinde her gün yeni kenevir plantasyonları ortaya çıkartılıyor. Köyde bu yıl kenevir ekimiyle ilgili 118 ayrı suç işlenmiş. Köydeki emekli yaşlılar kıt emekli maaşlarını bu şekilde artırıyorlar.
 
Blagogoevgrad kenti emniyet müdürü Bojko Dunkin ise bu durumu şöyle anlatıyor: "Genellikle bu yaşlı insanların arkasında bir torun ya da yeğen bulunuyor. Yaşlılar tanıdıkları uğruna kendilerini feda ediyorlar Ancak yaşlı olmaları, mahkeme önüne çıkacakları gerçeğini değiştirmiyor."