TRAKYA Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erdal Vardar, tüketimi gün geçtikçe artan enerji içeceklerinin gereksiz olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Vardar, "İçinde kafein, amino asit ve uyarıcı maddeler bulunan enerji içecekleri, vücutta sıvı kaybına ve metabolik dengesizliklere neden olur. Gençler enerjiyi portakal suyundan alsın" dedi.

Edirne Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Erdal Vardar, alkol ve madde bağımlığının tekrarlamalarla seyreden kronik bir hastalık olduğunu söyledi. Sigara ve kafein içeren içeceklerin de uyuşturucu grubunda yer aldığını belirten Prof.Dr. Vardar, aynı maddenin farklı kişilerde değişik ;etki ;gösterebileceğini ifade etti. Uyuşturucu madde kullanmaya başlayan bir kişinin deneme sayısının artmasıyla bağımlı hale geldiğini bildiren Prof.Dr. Erdal ;Vardar, "Kullandığı madde kişiyi sıkıntı verecek şekilde etkilemeye başlıyor ve yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Kişi bu yüzden uyuşturucu kullanmak zorunda kalıyor" dedi. Uyuşturucu bağımlılarına öğüt vermenin işe yaramayacağını ifade eden Prof.Dr. Vardar, şöyle konuştu:

"BAĞIMLILIK BİR AİLE HASTALIĞIDIR"

"Böyle bir durumda bağımlığının profesyonel bir yardım alması gerekir. Bağımlılara, hasta oldukları düşünülerek yaklaşılmalıdır. Ayrımcılığa tabi tutulmaları, cezalandırılmaları bu kişilerin etkin tedavi almalarını önler. Herkes bağımlı olabilir. Ailesel ilişkilerin bozuk olduğu, çocuğun önemsenmediği, ebeveynlerin uyuşturucu kullandığı bir ailede çocukların bağımlı olma riski daha yüksektir. Bağımlılık bir aile hastalığıdır. Kişi kendini sosyal olarak ifade edebilirse uyuşturucu maddelerden uzak durur."

Alkol tüketiminin gençler arasında hızla arttığını, enerji içeceği tüketiminin de popüler hale geldiğini vurgulayan Prof.Dr. Vardar, "Alkol ile birlikte enerji içeceği tüketmek daha zararlı. Enerji içeceğinin içerisinde kafein, amino asit ve uyarıcı maddeler var. Bu maddeler alkolle birleşince daha etkili hale geliyor. Enerji içeceği vücutta su kaybına ve metabolik dengesizliklere neden olur. Reklamlarla birlikte hayatımıza giren enerji içeceklerinin denetim altına alınması gereklidir. Enerji içecekleri gereksizdir. Gençler enerji almak istiyorlarsa portakal suyundan alsınlar" diye konuştu.