İhtiyaç ve taşıt kredisinde KKDF"nin yüzde 10"dan yüzde 15"e çıkması bundan sonra ödenecek taksitlere bir maliyet yükledi. Tüketiciler Birliği kredi kullananlara “Yeni sözleşme imzalamayın” çağrısı yaptı. Ancak bankaların yeni maliyetleri taksitlere yansıtmak için sözleşmeye ihtiyacı yok.

SMS"i görmezden gelme şansı yok

İhtiyaç ve taşıt kredisinde yaklaşık 9 milyon kişi tarafından kullanılan 62 milyar TL"nin üzerindeki krediye Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin yüzde 10"dan 15"e çıkması nedeniyle ilave bir yük geldi. Bu yük, kullanılan kredinin miktarına vadesine göre değişiyor. Yük çok fazla olmamakla birlikte tüketicilerin doğal olarak tepkisini çekti. Zira Maliye bu vergi artışının bundan sonra kullanılacak kredilerle sınırlı tutulmamasını, daha önce kullanılan ve taksit ödemeleri devam eden kredilerin bundan sonra yapılacak ödemelerine de yansıtılmasını istedi. Maliye"nin bu isteğini müşterilerine SMS"ler aracılığıyla aktaran bankalar, müşterilerinden yeni ödeme planlarını almalarını ve bundan sonraki ödemelerini de bu plana göre yapmalarını istedi.

Tüketiciler Birliği"nin çağrısı

Tüketiciler Birliği ise bir çağrı yaparak SMS mesajı alan tüketicilerin bankaya gitmemesini ve yeni ödeme planını içeren sözleşmeyi kabul etmemelerini istedi. Ancak bankacılar yapılan sözleşmelerde zaten olası vergi artışlarının kredi maliyetlerine yansıtılması ile ilgili hüküm bulunduğunu belirterek “Biz müşterilerimizden yeni sözleşme yapmalarını istemiyoruz. Zaten mevcuz sözleşmeler bize bu maliyeti yansıtma hakkını veriyor. Sadece bundan sonra ne kadar ödemeleri gerektiğini bilsinler istiyoruz” cevabı geldi.

Ne kadar yük bindi?

KKDF"nin yüzde 10"dan 15"e çıkma kararı 28 Ekim"de Bakanlar Kurulu kararı ile alındı ve yürürlüğe girdi. Dolayısıyla sözgelimi 24 aylık taşıt kredisi kullanan birinin daha ödemesi gereken 8 taksidi var ise Kasım ayından itibaren ödeyeceği taksit tutarları yükseldi. Tüketici daha önce ödediği 16 taksit için değil ama kalan 8 taksit için daha yüksek bir rakam ödeyecek. Bu rakam da kredinin tutarına vadesine göre değişecek. Sözgelimi 36 ay vadeli 30 bin TL"lik bir taşıt kredisi kullanan birinin aylık taksidi 991 TL"den 998 TL"ye yükselecek. Sözkonusu vergi artışı sadece ihtiyaç ve taşıt kredilerini kapsıyor, konut kredilerinde ise zaten KKDF kesintisi yapılmadığı için konut kredisi ödeyen vatandaşların taksitlerinde herhangi bir artış sözkonusu olmayacak.

Tüketiciler Birliği: Bankalar üstlenmeli

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu vergi artışına büyük tepki gösterdiklerini bankaların sözkonusu vergiyi artırım kararı öncesi kredi çeken vatandaşlara yansıtmalarının doğru olmadığını söyledi.

Ağaoğlu, “Tüketici beklenmedik bir maliyet artışı ile karşı karşıya kaldı. Bu durumda bankaların artan maliyeti kendileri karşılamaları lazım diye düşünüyoruz. Çünkü kar ettiklerinde karlarını tüketiciyle paylaşmıyorlar, biraz fedakarlık etmeliler ve bunu karşılamalılar” diye konuştu.

KKDF"nin artması sürpriz değil şaşırmamak lazım

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, KKDF"nin yüzde 10"dan yüzde 15"e çıkarılmasının sinyallerinin daha önce geldiğini belirterek “Bu tür önlemler alınacağını Merkez Bankası zaten açıklamıştı.

Bunlar doğru adımlar. Hükümet olsun, BDDK olsun, Merkez Bankası olsun krizin olağanüstü dönem tedbirlerini son erdirmek için adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde buna benzer ilave adımlar da olabilir. Bunlara şaşırmamak lazım.

Sürpriz değil, bunlar hep söylene söylene oluyor. Daha önce bunların hepsinin sinyali verildi” dedi. Babacan, Türkiye"de kredi hacminin kısa sürede çok arttığına da dikkat çekerek bunun özellikle dış denge bağlantısının önemli olduğunu vurguladı