Tüm Uyku Teknisyenleri Derneği (TUTDER) Başkanı Okay Erözgün, Ramazan ayı boyunca sahurdan sonra vatandaşların uyumamaya gayret göstermesi gerektiğini belirterek, ''Sahurdan sonra uyunup tekrar kalkıldığında bütün ritm bozulmuş oluyor'' dedi.

Erözgün, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan araştırmalarda yaz aylarında uyku süresinin 2 saat kısaldığını belirterek, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin uyku düzenlerinde de bu nedenle değişiklikler meydana geleceğini aktardı.

Sahura kalkan kişilerin uykuya dalma sürelerinin uzadığını ve toplam uyku sürelerinin azaldığını kaydeden Erözgün, ''Gece uykusunda ortaya çıkan olumsuz değişiklikler nedeniyle insanlar sabahları yorgun olarak uyanır. Uyku hayatın bütün düzenini etkiliyor. Bu nedenle de uykuya çok değer veriyoruz ama Türk milleti olarak uykuyu çok bilinçsiz yaşıyoruz'' ifadesini kullandı.

Erözgün, Ramazan ayında uyku düzeninde bazı değişikliklerin yapılması gerektiğine işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

''Ramazan'da sahurdan sonra uyumamaya gayret gösterin. Sahurdan sonra uyunup tekrar kalkıldığında bütün ritm bozulmuş oluyor. Bu da 10. gün sonunda etkisini göstermeye başlıyor. İnsanların bütün fonksiyonları değişmiş oluyor. İnsanların Ramazan'da daha dikkatli olmaları gerekiyor, daha hafif yemek yenilmeli, iftardan sonra ve uyumadan önce en az bir saat dinlenilmesi gerekiyor. Ramazan ayında oruç tutan kişilerin uyku düzenlerinde bir takım değişiklikler ortaya çıkıyor. İftar saatinden sonra uyarıcı özelliği olan çay, kahve ve sigara tüketiminde aşırıya kaçılmaması, bitki çaylarının tüketilmesi gerekiyor. Ramazan'da normal uyku saatinden 1 ya da 1.5 saat önce yatılması gerekiyor.''