TEB'den yapılan yazılı açıklamada, “Altuzan” adlı kanser ilacının piyasada sahtelerinin olduğu yönündeki haberlerin vatandaşları paniğe sevk etmeden, tüm yetkilileri konu hakkında araştırma yapmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye çağırdıkları ifade edildi.

İlacın, piyasada sahtelerinin olduğuna yönelik çıkan haberler üzerine, İlaç Takip Sistemi'yle ilgili bazı bilgileri paylaşma gereği duyulduğu ifade edilen açıklamada, “ Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; Roche firması tarafından ülkemizde satışı devam eden söz konusu kanser ilacıyla ilgili resmi mercilerden herhangi bir uyarı ya da bilgilendirme Birliğimize ulaşmamıştır” denildi.

Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye'deki bütün eczanelerde uygulanan İlaç Takip Sistemi ile piyasada sahte ilaç bulunmasının imkansız olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Çünkü sistem sayesinde, bir ilacın üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar ki her aşaması; hangi eczanede kaç adet bulunduğu; hangi hastaya ne kadar verildiği gibi ilaçla ilgili tüm bilgiler sisteme kaydedilerek veri tabanında saklanır. Bu nedenledir ki, eczaneden alınan hiçbir ilacın sahte olması mümkün değildir.
Öte yandan, merdiven altı üretim diye tabir ettiğimiz, kim tarafından nasıl üretildiği belli olmayan ve piyasadaki değerinin çok çok altında satışa sunulan ilaç ve benzeri ürünler, 'Amerikan Pazarı' diye adlandırılan yerlerde ya da internet üzerinden halka sunulmakta, adeta patlamaya hazır birer 'mayın' olarak sağlığı tehdit etmektedir. Bugün haberlere konu olan 'Altuzan' isimli ilacı kullanan vatandaşlarımızı bir kez daha, ilaçlarını hekim kontrolünde ve mutlaka eczanelerden almaları konusunda uyarıyoruz.

Vatandaşlarımızın üzerinde adeta bir kara bulut gibi dolaşan ilaçta sahtecilikle olan mücadelemizin devam edeceğinin altını çizerek, konuyla ilgili tüm yetkili kişileri göreve davet ediyor, konunun araştırılarak bir an önce kamuoyunun bilgilendirilmesini talep ediyoruz.”