Sahte para bulunması halinde paranın en yakın güvenlik birimine yada Cumhuriyet Savcılıklarına teslime dilmesi istenen açıklamada, sahte paraya karşı en iyi mücadelenin vatandaşın bilinçlendirilmesi olduğu kaydedildi.
Aydın Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de büyük kupürlü banknotlarda zaman zaman sahtecilik olayları ile karşılaşıldığı, her yıl birçok kişinin bilmeden aldıkları sahte banknotlar nedeniyle mağdur duruma düşerek, maddi kayba uğradığı belirtildi. Bu olayla mücadele edilmesinin etkili yöntemlerinden birinin, sahte banknotların piyasaya çıkmadan önce polisiye tedbirlerle ele geçirilmesi olduğu vurgulanan açıklamada, banknotların güvenlik özelliklerinin geliştirilmesi, kamuoyunun bu özellikler hakkında bilgilendirilmesi ve nakit işlemleriyle ilgili mesleklerde çalışanlara özel eğitim verilmesinin bir başka önlem olacağı vurgulandı.
Aydın'ın bir turizm bölgesi olması ve geçiş güzergahında bulunması nedeni ile konunun önemine dikkat çekilen açıklamada, “Ülkemizde büyük kupürlü avro ve ABD doları banknotların sahteleri piyasaya sürülmekte ve bu işlem, yapılan alış verişler neticesinde gerçekleşmektedir. Şüphesiz ki sahtecilikle mücadelede en etkin yöntem, öncelikle vatandaşlarımız tarafından yapılan mücadeledir. Sahte bir banknot ele geçirildiğinde, bunun Cumhuriyet savcılıklarına ya da kolluk güçlerine intikal ettirilmesi, vatandaşlık görevinin yanında yasal bir mecburiyettir. Bu nedenle sahte parayla karşılaşıldığında, alındığı kişiye kesinlikle iade edilmemeli, şahsın eşkaline ilişkin bilgileri, mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta varsa otosunun plakasını ve diğer özelliklerini tespit etmeli, şahsı mümkün mertebe oyalamalı, bu arada en kısa sürede 155 Polis İmdat veya en yakın polis birimini olaydan haberdar etmeli, sahte para muhafaza edilmeli ve sadece gelecek görevlilere teslim edilmelidir. Yapılacak ihbarın, aranan bir kişi veya şebekenin veya büyük bir olayın faillerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceği, böylece daha fazla vatandaşımızın mağdur olmalarının engellenebileceği unutulmamalıdır” ifadelerine yer verildi.