Facebook, bu senenin başlarında sosyal ağdaki sahte hesapların oranının yüzde 5 ile 6 arasında olduğunu açıklamıştı. Bu oran, sosyal dev için 40-50 milyon sahte kullanıcı anlamına geliyor. Bazı raporlara göre ise bu sayı çok daha fazla.

Temel olarak sahte hesapların iki türü bulunuyor. Bunlardan biri yazılım tarafından oluşturuluyor ve uzaktan yönetiliyor. Diğer tür sahte hesaplar ise gerçek olmayan bir kişiyi temsil etmek üzere gerçek bir kişi tarafından oluşturuluyor.

Yazılımlar tarafından yönetilen bot hesaplarını tanımlamak daha kolay, çünkü bu hesaplar insanlar gibi davranmıyorlar. Diğer tür sahte hesapları farketmek ise daha güç, çünkü zaman zaman gerçek insanlar gibi davranabiliyorlar.

Aşağıdaki maddeler, sahte hesapların sahip olduğu bazı anahtar özellikleri gösteriyor. Eğer bir hesap, bu faktörlerden üç veya fazlasına sahipse, onun sahte olduğuna hükmedebilirsiniz.

1. Eski görünüm: Sözkonusu Facebook sayfası hala zaman tüneli öncesi görünüme sahipse, bu onun sahte olduğunun bir işareti olabilir. Bu görünümü kullanan gerçek kullanıcılar tabi ki hala var, ancak sahte hesapların çoğu zaman tüneli görünümüne geçmemiş durumda.


Diğer işaretler: Çekici kadınlar ve fazlası...
2. Çekici kadınlar: Her çekici kadın bir bot olmayabilir, ancak sahte hesapların çoğu çekici bayan fotoğraflarından oluşuyor.

3. Çok az fotoğraf: Birçok bot, çok sayıda fotoğraf yüklemiyor. Bu tür hesaplar, tipik olarak 3-4 fotoğrafa sahip oluyorlar ve bu fotoğraflar, farklı kişilere ait olabiliyor.

4. Garip biyografiler: Sözkonusu hesaptaki kişinin yaşı, bitirdiği okullar ve çalıştığı yer arasındaki uyumsuzluklar, size onun sahte olup olmadığı hakkında bir fikir verebilir.

5. Mesajlarınıza cevap vermiyorlar: Bot'lar, arkadaşlık isteklerini kabul edebilseler de mesajlarınıza cevap veremiyorlar.

6. Genellikle boş bir duvar: Bot'ların duvarlarında bulacağınız şey, genellikle beğendikleri şeyler ve yeni arkadaşlıklarıdır. Bu hesaplarda kişisel güncellemeler görmeyi pek ummayın. Erkek kullanıcılar duvara birçok yazı yazmış olabilirler, ancak bunların cevapsız kaldığını göreceksiniz. (NSK)