Hamaney, muhalefeti sürekli dinletiyor

İran"da en üst düzey otorite sayılan dini lider Ayetullah Ali Hamaney"in son derece lüks bir yaşam sürdüğü, zenginlik ve şatafat düşkünlüğünün İslam devrimiyle yıkılan Şah"tan geri kalmadığı iddia edildi. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Hamaney"in Fransa"ya kaçan eski özel korumasının itiraflarına yer verdi. Eski korumanın anlatımına göre, 20 yıldan beri İran"ı yöneten 70 yaşındaki Hamaney lüks hayat konusunda enteresan takıntılara sahip. Havyar ve alabalığa karşı doymak bilmeyen bir iştahı var. Hamaney"in koleksiyonları arasında mücevherlerle süslü pipo ve cins atlar yer alıyor. Ahırlarında 100"den fazla at bulunuyor. Hameney"in en büyük zaafı ise 170 parçalık antika bastonları ile değerli taşlardan yapılan tesbihleri. Cüppeleri ise deve tüyünden özel olarak dokunuyor. Eski koruma, İran"da yaygın rivayetler arasında yer alan Hamaney"in afyon kullandığı şeklindeki iddiayı doğrulamazken, dini liderin zaman zaman depresyon nöbetleri geçirdiğini ve bir mollanın açık saçık fıkra anlattığı tedavi seanslarına katıldığını belirtti.

Altı ayrı sarayda yaşıyor

Hamaney, ikameti için 6 ayrı sarayı kullanıyor. Bunlar arasında Şah Rıza Pehlevi"nin kullandığı Tahran"daki Naviran Sarayı da bulunuyor. Naviran ve Velikabad sarayları atom patlamasına dayanacak şekilde güçlendirilmiş beton korunaklara sahip.
İran istihbarat örgütünden firar eden eski 3 ajan da Hamaney ailesinin iş ve mali ilişkileri konusunda bilgi verdi. Bu iddialara göre, Hamaney ailesinin Avupa"daki imalat sanayi şirketleri, Afrika"da faaliyet gösteren cep telefonu şirketleri ve uluslararası ticaret yapan şirketlerle yaygın bağları bulunuyor.
Hamaney, muhaliflerin telefon konuşmalarının dinlenmesi konusunu da bizzat denetliyor; her akşam 20 dakika boyunca kendisiyle ilgili konuşmaları tespit edilen üst düzey kamu görevlilerinin kayda alınan konuşmalarını dinliyor.

İngiliz uzmanı İran kaçırmış

İngiltere"de yayımlanan Guardian gazetesi, 2007"de kaçırıldıktan sonra Irak"ta önceki gün serbest bırakılan İngiliz vatandaşı Peter Moore"un kaçırılmasında İran Devrim Muhafızları"nın parmağı olduğunu ileri sürdü. Guardian, İran ve Iraklı bazı yetkililerin aktardığı bilgilere dayanarak, Moore ve dört koruma görevlisinin İran Devrim Muhafızları"nın yürüttüğü bir operasyonla rehin alındıklarını yazdı. Gazetenin haberinde, rehinelerin 2007"de Bağdat"ta kaçırılmalarından bir gün sonra İran"daki bir kampa götürüldükleri belirtildi. Gazete, Peter Moore"un bir bilgi işlem uzmanı olduğu için kaçırıldığının anlaşıldığını, zira yaptığı çalışmalar sonucunda Irak"a gönderilen uluslararası yardımdan büyük miktarların nasıl İran"daki militanlara aktarıldığının ortaya çıkmasından korkulduğunu ileri sürdü./milliyet