HT Haber

Ankara Özel Yetkili 12. Ağır CezaMahkemesi ’nde üç gündür devameden 12 Eylül davası na dün katılan isimlerden en ilginç sözler bir emekli askerden geldi.

1980’de teğmen olduğunu belirten Rahmi Yıldırım “12 Eylül sadece sivilleri değil askerleri de mağdur etmiştir” diyerek müdahil olmak istedi ve şunları söyledi: “Darbeden üç gün sonra Çanakkale’ye atandım. Burada, Tahsin Şahinkaya’nın eşi aracılığıyla ortağı olduğu Çanakkale Çan Seramik Fabrikası’nı işçilerin eylem yapacağı ihtimaline karşı, 48 askerimle korumamız istendi. Fabrikada konuşlanırken, bir yandan da şehre giriş çıkışları kontrol ettik. Sıkıyönetimden gelen emirle Çan ve Yenice’de legal örgütlenmelerin sağ ve sol ayırt etmeden yöneticilerini gözaltına aldık. Onları bir düğün salonunda topladık. Herhangi bir kötümuamele görmemelerini sağladım. Benden önce orada bulunan komutanın, bazı bayan emekçilere karşı hoş olmayan olaylar yaşandığını duydum. Bu komutanmerkeze çekilince, buraya ben atandım. Daha sonra devrimci olduğum için görevden alındım. Tutuklandım. 2.5 yılMamak Cezaevi’nde kaldım ve işkence gördüm.”

POPOYA COP 
Mahkeme’nin işkenceye ilişkin soru sorduğu kurumlar da yanıt gönderdi. MİT , Jandarma Genel Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı, darbe sonrasında cezaevlerinde yapılan işkencelerle ilgili bilgi ve belge bulunmadığını bildirirken, davanın dünkü oturumunamüdahillerin işkence anlatımları damgasını vurdu: 

ONUR ÖZEREN: Darbe sırasında öğretmendim. Gözaltına alındım. Çözülmemiçin bana işkenceleri seyrettirdiler. Bir çocuğu tutup, poposuna cop sokup, çıkarıyorlardı. Başlarındaki doktor da “Şu an sorun yok, devamedebilirsiniz” diyordu. 

GAYRİMÜSLİMLERE SÜNNET 
İSA TEKİN: Diyarbakır Cezaevi’nde Esat Oktay’ın talimatıyla anlatılamayacak işkenceler gördük. Gayrimüslimler zorla sünnet ettirildi, yabancılara “Nemutlu Türkümdiyene” diye yemin ettirildi. Bizi boklu sularda koştururken, kahkahalarla izlediler. 

FAZLA ELEKTRİK VERİNCE ÖLDÜ 
ELİF TORUN: Bizimbakmaya kıyamadığımız kardeşimSabit Torun, çarpraz ateşte öldürüldü. Arkadaşı Emin Aslan da vuruldu. Götürüldüğü hastanede kurtarılabilirdi, ama doktor onun devrimci olduğunu öğrenince elini sokup iç organlarını karıştırdı. Mehmet Ali Kılıç’a, bir arkadaşıyla birlikte elektrik verildi. Kılıç, altta olduğu için ona daha fazla elektrik gitmiş, öldü. 

MEHMET YÜREK: Kardeşimöldürüldü. Gazeteciyim, Yazdığımbir yazı nedeniyle geçen yıl Kenan Evren bana dava açtı. Yargılandım. O bir yazı için beni dava edebiliyor ama ben kardeşimi öldürdüğü için ona dava açamıyordum.

KİMSE İŞTEN ATILMAMIŞ 
Mahkeme, kurumlara darbe sonrasında herhangi bir yargı kararı olmaksızın meslekten çıkarılan hâkimve savcı, öğretim üyesi ve görevlisi, idareci veya öğretmen, subay, astsubay bulunup bulunmadığını sormuştu.Milli EğitimBakanlığı arşiv sistemi nedeniyle gerekli cevabı veremezken, Adalet Bakanlığı, kurumun arşivinde konuya ilişkin evrak bulunmadığı cevabını verdi.