Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen tarafından yürütülen 12 Eylül askeri darbesine yönelik soruşturma kapsamında yazılan talimat uyarınca, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ifadesini aldı. Tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Hastanesi'nde savcının sorularını yanıtlayan Şahinkaya, Kenan Evren gibi, "35. Maddeye dayanarak gerekeni yaptık. Pişman değilim" dedi. 
 
GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne pazartesi günü yatırılan zatürre ve Parkinson hastası 86 yaşındaki emekli Orgeneral Şahinkaya, savcının hazırladığı 12 başlık altında toplanan 6 sayfalık soruları 1 buçuk saatte yanıtladı. Sorgulamanın ardından Kenan Evren gibi Şahinkaya'nın da avukatlığını yapan Ömer Nihat Özgün hastane dışında bekleyen gazetecilere bir açıklama yaptı. Şahinkaya'ya da Evren ile aynı soruların sorulduğunu aktaran Özgün, "12 Eylül ile ilgili olarak pişman olmadığını söyledi. Savcılara hastaneye kadar geldikleri için teşekkür etti" dedi. Özgün, Şahinkaya'nın ifadesinde, İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi gereği ülkenin içinde bulunduğu şartları göz önüne alarak yetkilerini kullandıklarını ve bu harekatı yapmaktan pişman olmadığını söylediğini aktardı. Bir gazetecinin, "Tahsin Şahinkaya'ya 11 Eylül günü ABD'den dönüşüyle ilgili olarak soru soruldu mu?" diye sorması üzerine Özgün şöyle konuştu: "Evet soruldu. Kendisi bu seyahatin NATO gezi olduğunu, hatta gitmek istemediğini, ancak dönemin Genelkurmay Başkanı'nın kendisine 'Git ama 11 Eylül'de dön' dediğini, 11 Eylül'de de Türkiye'ye döndüğünü anlattı. ABD'den bir icazet alma yok. Üstelik, 11 Eylül'de kahvaltı yaptığı ABD Genelkurmay başkanının, 12 Eylül 'de askerin yönetime el koyduğunu duyduğu zaman 'Dün kahvaltı yaptık. Bana hiçbir şeyden bahsetmedi' dediği yönündeki anısını anlattı."
 
'YARGILANAMAZLAR'
 
Şahinkaya'ya cezaevindeki işkenceler ve malvarlığı ile ilgili soru sorulmadığını belirten Özgün, "Benim kanım, aksi düşüncede olanlara saygı duymakla birlikte, bu olayın bugünden itibaren bittiğidir. 12 Eylül öncesindeki sorularla ilgili konsey üyelerinin yargılanması mümkün değildir. Çünkü, 765 sayılı ceza kanundaki dava ve ceza zaman aşımı dolmuştur. Ayrıca, 12 Eylül 1980 Anayasası'nın, 15. maddesi bir af niteliğindedir. Devlet, daha önce kamuoyunun da kabulüyle geçen bir aftan sonra 'Ben tekrar seni yargılayacağım' şeklinde bir hukuk dosyası içerisine giremez" diye konuştu.
sabah