Bu bölgelerdeki sıkıntılı illerde bakanların aday gösterilmesi planlanıyor. 
 
Bakanlarda yer değişikliği
 
YSK’ya yarın akşam teslim edilecek aday listeleriyle ilgili nefeslerin tutulduğu son 48 saate girilirken, Ak Parti kulislerinde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın adı Bursa’nın yanı sıra Şanlıurfa ve Diyarbakır için de geçiyor. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adları İzmir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın adı Muğla ya da Antalya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in adı Batman ya da Mersin için geçiyor. Gelişmelere göre Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet bakanları Faruk Çelik ve Zafer Çağlayan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in de seçim bölgelerinin değiştirilebileceği öne sürülüyor. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in de Van yerine Batı’dan bir ilden aday gösterilebileceği belirtiliyor. Ak Parti’de özel önlem düşünülen sıkıntılı iller arasında Mersin, Adana, Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale sayılıyor. 
 
Güneydoğu operasyonu
 
BDP ile yarışılan Güneydoğu’da mevcut milletvekillerinin önemli ölçüde değiştirilerek, bölgede etkili yeni yüzlere listelerde yer verileceği konuşuluyor. Abdülkadir Aksu, Dengir Mir Mehmet Fırat ve İhsan Arslan gibi etkili isimlerin bu dönem dinlendirilebileceği öne sürülüyor. Diyarbakır’da Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Şırnak’ta eski Cizre Belediye Başkanı ve eski milletvekili Haşim Haşimi ile MKYK’nin bölge kökenli üyeleri Mahir Ünal ve Mazhar Bağlı ile yazar Mehmet Metiner’in adları öne çıkıyor. 
 
Adaylık başvurusu yapmayan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski bakanlar Nazım Ekren, Sait Yazıcıoğlu, Hilmi Güler, Osman Pepe ve Atilla Koç, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya ile yolların ayrılması da bekleniyor. Milletvekili olmayan MKYK üyelerinden, Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem ile Zeynep Karahan Uslu ve Çiğdem Karaaslan’ın ise Meclis’e taşınacağı belirtiliyor.