Ülkenin TÜSİAD'ı olarak bilinen Yunan İş Federasyonu içinde Atina Havaalanı'nın da yer aldığı 50 milyar avroluk özelleştirme için Türk işadamlarına çağrıda bulundu.

Zor ekonomik koşullardan geçen Yunanistan, yaşadığı krizi aşmak için kamuya ait varlıkları özelleştirme kararı alırken, ülkenin TÜSİAD'ı olarak bilinen Yunan İş Federasyonu (Helenic Federation Enterprises-SEV) 50 milyar avroluk özelleştirme için Türk iş adamlarına çağrıda bulundu. Akdarı ve GYİAD heyetinin Atina'da ziyaret ettiği Yunanistan'ın TÜSİAD'ı olarak nitelenen SEV'in Koordinatörü Ioannis Patsiavos, yaptığı açıklamada, hükümetin aldığı karar çerçevesinde kamuya ait pek çok varlığın kriz nedeniyle değerlerinin altında rakamlarla özelleştirileceğine dikkati çekerek, 2015 yılına kadar toplam 50 milyar avroluk özelleştirme yapılacağını, bunun, komşu Türk iş dünyası için de önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.

3 BİN 500 ADA DA GÜNDEMDE

Patsiavos, konuyla ilgili şunları kaydetti: 'Atina Havaalanı başta olmak üzere 29 havaalanı, kamu bankaları, toplam 3 bin 500 adanın bir kısmı, limanlar, marinalar, otobanlar, demiryolları, enerji tesisleri, telekomünikasyon şirketleri, su arıtma tesisleri, doğal gaz, piyango ve posta idareleri, madenler, rafineriler, yenilenebilir enerji üretim merkezleri, golf alanları, oteller ile toplam 100 milyon metre kare gayrimenkul özelleştirilecek. Bu özelleştirme fırsatından komşumuz Türk iş dünyasının da yararlanmasını istiyoruz."

ORTAK ZİRVEDE FIRSATLARI KONUŞALIM

Yunan-Türk İş Konseyi Başkanı Dimitris Papanicolaou da özelleştirme sürecinde Türk iş dünyasını bilgilendirmek ve bu süreçte daha aktif olmalarını sağlamak için GYİAD ile Mayıs 2012'de Yunan adalarında ortak zirve gerçekleştirme öne-risinde bulundu.

Yunanlılar iş bağlantısı için kuyruğa girdi

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı, iki ülke arasında toplam 3 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, bunun özellikle Türkiye lehine daha da geliştirilmesi için Yunanistan'daki kriz ortamının önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, teknokrat hükümetin kurulmasının ardından Yunanistan'a giden ilk Türk sivil toplum örgütü olduklarını bildirdi. Akdarı, Selanik ziyaretinde 'Money Show' adlı ekonomi zirvesinde yaklaşık 300 iş adamına yaptığı konuşmanın büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, 'Konuşmam bitince Yunan iş adamları bizler üzerinden Türk iş adamlarıyla irtibata geçmek için uzun bir kuyruk oluşturdular. Türk dış ticaretinde Yunanistan yaklaşık yüzde 3'lük bir paya sahip. Bunu artırmak için yaşanan kriz önemli fırsatlar barındırıyor. Çünkü biz komşumuzun krizi atlatmasıyla birlikte önemli bir pazar haline geleceğine inanıyoruz. Bunu mutlaka değerlendirmeliyiz' görüşünü dile getirdi. yenişafak