Bursa'da konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara tutuklama ve nezaret cezalarının geleceğini söyledi.

Türkiye'deki bütünhastanelerde her gün 1 milyon 150 binkişiye bakıldığını belirten Bakan Müezzinoğlu, "Sağlıkta sorunun hastalarda değli, hasta yakınlarında olduğunu öne sürdü. Sağlık çalışanlarına yönelik yıpranma payının nöbet sistemine dahil edilmesini planladıklarını anlatan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Bu da çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Çalışmaları yeterli bulmuyoruz ama bunu zor koşullarda başarabilmiş olmanın huzurunu yaşıyoruz." dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, seçim bölgesi Bursa'da, düzenlenen, "Yılın Hekimleri ve Yılın Başarılı Hekimleri Ödül Töreni" ne katıldı.

Bursa'nın yanı sıra Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'daki başarılı doktorların da ödüllendirildiği Merinas Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki törene katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 52 doktora plaket verdi. Burada konuşan Bakan Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik yeni yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Saelıkçalara şiddet uygulanlara hapis cezası ile 24-48 saat arasında nezarette tutuulma cezası geleceğini belirten Bakan Müezzinoğlu, genelgede değişiklik yapacaklarını belirtti. İki yıldan az ceza alma ihtimali olan olaylarda hakimlerin tutuklama yapamadığını ifade eden Müezzinoğlu, "Biz bu maddeyi değiştireceğiz. Genelge değişikliği yaparak sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilmenin önünü açacağız. Aldığı ceza 2 yıldan az bile olsa sağlıkçıya şiddetle yargılanıyorsa hakim tutuklama kararı verebilecek. Yani sağlıkçıya şiddet sonucu bir kişinin aldığı ceza 3 ayda olabilir, 6 ayda olabilir. Onu tutuklu yargılayabilmenin önünü açıyoruz. Cezalar caydırıcı olursa sağlıkçıya yapılan yanlışlıklar azaltılmış olur. Yanlışı yapan, yanlış yaptığı anda yanlışı hissetmeli. Biz huzurlu çalışmak istiyoruz. Güvenli ortamlarda sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Önümüzdeki pazartesi günü önerimizi Bakanlar Kurulu'na sunacağız ve ardından meclise getireceğiz" dedi.

"CAHİLLER ORDUSU... "

Konuşmasında, Türkiye'deki bütün hastanelerde her gün 1 milyon 150 bin civarında derdi olan insana baktıklarını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta sorunun hastalarda değil hasta yakınlarında olduğunu söyledi. Yapılacak olan genelge değişikliğiyle sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara nezaret hapsi geleceğini hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, "Annemiz, kız kardeşimiz, eşimize, evladımız gibi gördüğümüz bir hastanın yakını bizim için sorun teşkil ediyor. Her gün 1 milyon 150 bin hastaya sağlık hizmeti veriyoruz. Bu gelen hastaların yanında bir tane refakatçi geldiğini düşünürsek sayı daha da artıyor. Bunun yanında hasta yakını ile uğraşıyoruz ve en büyük sorun burada. Bakıyorsunuz ki hasta yakını hastadan daha çok meraklı. Hekim'in ne yapacağını bilen bir hasta yakını ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir bakıyorsun ki teşhisi ve tedavisi de kafasında şekillendirerek geliyor hasta yakını. 'Neden şu ilacı yazmadın, veya neden bu serumu takmadın' diye doktordan hesap sorabiliyor. 3 dakikalık bilgi ile hekimin karşısına çıkan bir cahiller ordusu ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Hasta ile hekim arasına farklı güçlerin girmesini istemediğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, 'Çünkü biz hastamızı seviyoruz' diyerek hasta ile hekim arasında bir başkasının girmesinin bu mesleğin saygınlığını baltaladığını söyledi. Hastaların eşine, evladına söyleyemediği sırrı hekimine söylediğini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Hekimleri koruyan güçlü bir yapılmalı. Şiddete karşı üç kademeli eylem planı hazırladık. Ocak ayında çok tartışmalı bir Güvenlik Yasası'nı çıkardık. Bu yasada sağlık çalışanlarına hakaret edeni bile 48 saat gözaltında tutabilme imkanını güvenlik güçlerimize getirdik. Ama bu genelgede değişikliğe gideceğiz. Sayın Başbakanımız aynı genelgeyi daha güçlü bir şekilde değiştirecek. Üniversite, devlet, özel hastane de olsun nerede sağlık çalışanlarını tehdit eden biri varsa onun bir gece nezarette tutulmasını emniyet güçlerimizden isteyeceğiz. Sağlık gibi bir alanda vatandaşın hizmet almasını engelleyecek bir tavrın sergilenmesinin cezası bir gece göz altında tutulmak olursa en azından vicdanımız rahatlar" dedi.

GECE GÖRÜŞLÜ AMBULANS UÇAKLAR GELİYOR

Türkiye'de şu ana kadar yapılan sağlık çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, 1 Nisan 2016 itibariyle gece görüşlü ambulans uçakların hizmete gireceğini söyledi.

Sağlık çalışanlarına yönelik yıpranma payının nöbet sistemine dahil edilmesini planladıklarını anlatan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, " Bu da çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Çalışmaları yeterli bulmuyoruz ama bunu zor koşullarda başarabilmiş olmanın huzurunu yaşıyoruz. Çünkü bu mücadele 3 yıldır verdiğimiz bir mücadele. Bu yetmez ama daha iyisinin peşinde hep beraber koşacağız" ifadelerini kullandı.

DHA