Genelde internet üzerinden yayınlanan bu reklamlar kilo sorunu yaşayanların dikkatini çekmeye çalışıyor. Bu tip ürünlerin belli zamanda belli miktarda kilo verdirdiği iddia ediliyor.
Bu konuda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, 2 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan mükerrer sayıdaki 633 sayıdaki Kanun Hükmü’nde Kararname ile ilaç, tıbbi malzeme ve ürünlerin reklamları serbestleşti. Artık televizyonlarda “En iyi vitamin bizim vitaminimiz” reklamlarını görebiliyoruz. İleride de ‘En iyi ağrı kesici bizim ağrı kesicimiz, en iyi antibiyotik bizim antibiyotiğimiz’ reklamları görebiliriz. Bu reklamlarla insanların kafası karışacak, insanlar tüketime teşvik edilecektir. Bu da sıkıntıyı beraberinde getirecektir. Reklamlarda amaç ticari olduğundan,reklamı yapılan sağlık maddesini insanlara en az 1 kere kullandırma amacı olacaktır” dedi.
Sağlıkta ve ilaçta reklam olmayacağını ifade eden Atay, “Bu reklamı yapılan ürünlerin bir çoğu Tarım bakanlığı onaylı ve bitkisel ürünler içermekte. Bu tip ürünlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

54.20111129122329.jpg

“AİLE HEKİMLERİNE BAŞVURULMALI”

Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ise insanların bu tip ürünleri kullanmadan önce aile hekimlerine başvurmasını tavsiye etti. Reklamı yapılan bazı ürünlerin bazılarının Sağlık bazılarının ise Tarım Bakanlığı’ndan onaylı olduğunu kaydeden Tırpancı, “Bu tip bitkisel ürün ve ilaç kullanılmadan önce mutlaka Aile hekimlerine gerekli muayeneye gidilmeli. Aile hekimlerimiz obezite konusunda gerekli çalışmaları yapıyor. Obeziteye bağlı insanlarımızda var olabilecek şeker, tansiyon gibi hastalıklar aile hekimlerimizce belirleniyor. İnsanlar hangi hastalığı olursa olsun yeterli bilgiyi almalı” dedi.
Tırpancı ürünleri kullanmak için alan vatandaşlara şu tavsiyede bulundu: “Bu tip ürünlerin içeriği mutlaka öğrenilmeli . Bu konu için de aile hekimlerine başvurulabilir”