MUSTAFA ÇAKIR / Cumhuriyet - “663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndaki görüşmelerine KESK adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu katıldı. Erdolu, tasarıya eleştiriler getirdi:

• Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kura ile ataması yapılan personelin işlemlerini yürütme yetkisi sonlandırılıyor. Atama işlemlerinin ayrı ayrı kurumlara verilmesinin kaosa neden olacağı kanısındayız.

• Sözleşmeli olarak Kamu Hastane Birlikleri’nde çalıştırılması öngörülen personelin Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nda yönetim kadrolarında çalıştırılabileceği de düzenleniyor. Sözleşmeli çalıştırmanın yaygınlaştırılması söz konusu.

• Hekim ve diş hekimi olmayan kişilerin de başhekim yardımcısı olarak atanması öngörülüyor. Ayyuka çıkmış kadrolaşmaya zemin hazırlanıyor.

• Tıp fakültesi hastaneleri olan “sağlık uygulama ve araştırma merkezleri” Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşları haline getiriliyor. Daha önce aynı içeriğe sahip yönetmelik yayınlanmış ve yürütmesi durdurulmuştu. Dayanak yasa maddesinin iptali için de Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştu. Yüksek mahkeme henüz karar vermedi. Yürütmesi durdurulan yönetmelik kuralının bu kez yasa kuralı haline dönüştürülmesi öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenmeden, tıp lisans ve uzmanlık eğitiminin bütünüyle Sağlık Bakanlığı’nın kontrolüne geçmesi hem antidemokratik olan YÖK Yasası, hem de evrensel üniversite özerkliğini zedeleyicidir.

• Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ücretten yararlanan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları hariç olmak üzere aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına nöbet tutturulması öngörülüyor. Bu hem sakıncalı, hem de tehlikelidir.