Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, ''Hekimlere 'daha fazla hasta ameliyat et, daha fazla hasta bak, daha fazla kazan' hedefi gösterilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz'' dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Aydın İnal Amfisinde düzenlenen ''Bölgedeki Hekimlerin Sorunları'' konulu toplantıda konuşan Bilaloğlu, birlik olarak Türkiye'yi yöneticilerle adım adım dolaştıklarını belirterek, hekimlerin bölgelerinde yaşadıkları sorunları ele aldıklarını söyledi.

Türkiye'de sağlık hizmetlerin özel sektöre açık olduğuna dikkati çeken Bilaloğlu, ''Bu, sağlık hizmetinden kar elde etmek demek. Buna özel merkezler, devlet hastaneleri de dahil. Bu da rekabet edileceği anlamına geliyor. Hekimlere 'daha fazla hasta ameliyat et, daha fazla hasta bak, daha fazla kazan' hedefi gösterilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Kar elde etmek için yürüyen sistem, bu tür sonuçlar doğurur. Rekabet ve daha çok para kazanmak amaçlı kurulan sistem hekimleri olduğu gibi hastaları da mağdur eder'' diye konuştu.

Son yıllarda tıp fakültesi ile öğrenci sayısının artış gösterdiğini savunan Bilaloğlu, 1990 yılında 43 bin doktorun bulunduğu Türkiye'de, verilere göre 2023 yılında bu sayının 230 bine ulaşacağını, bunun da doğrudan bir halk sağlığı sorunu oluşturabileceğini kaydetti.

Bilaloğlu, yaptıkları bütün çalışmalarda her siyasi partiye karşı aktif bir tutum sergilediklerini sözlerine ekledi.

Toplantıda görüşlerini dile getiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Tevfik Özlü de toplum sağlığıyla hekimin çıkarlarının örtüşerek hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

KTÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Yüksel Aliyazıcıoğlu ise yapılan uygulamalar ile toplumla hekimlerin karşı karşıya getirildiğini öne sürdü. Aliyazıcıoğlu, ''Bazıları bana '16-17 bin lira maaş alıyorsunuz'' diyorlar. Bu nasıl iş? Bunu yalanladığınızda ise 'Sen Başbakandan, Sağlık Bakanından daha mı iyi bileceksin?' diyor. Bizi kullanıp halkın önüne atıyorlar'' dedi.

A.A.