Türk Sağlık-Sen, 2010 yılında bütçeden sağlığa ayrılan payın yüzde 4.86 olduğunu ifade ederek, “2011 yılında bütçeden sağlığa ayrılan pay yüzde 5.62 olacak. Bir yılda sağlık bütçesinde yüzde 1"lik bile artış olmadı. 400 bine yakın çalışan ile 70 milyon vatandaşımıza sunulan hizmetin bütçesi tek haneli rakamlardan bir an önce kurtarılmalıdır” dedi.

TBMM'de bu hafta başlayacak bütçe maratonu öncesi Türk Sağlık-Sen, sağlığa ayrılan bütçe payı ile ilgili bir rapor yayımladı. Hazırlanan raporda 2011 yılı bütçesine göre Sağlık Bakanlığı"na ayrılan ödeneğin yüzde 23.7 oranında arttığı ifade edildi. Bütçeden sağlığa ayrılan payda 3.3 milyar TL"lik bir artış yapıldığının belirtildiği raporda ayrıca bu artışın 2 milyar TL"sinin aile hekimliği ödeneğinin geçen yıla göre yüzde 146 artırılması ile ortaya çıktığı ifade edildi.

-SAĞLIĞA AYRILAN PAY OECD ÜLKELERİNDE ÇİFT HANELERDE-

Raporda bir yılda sağlık bütçesinde yüzde 1"lik bile bir artışın yapılmadığı kaydedilerek geçen sene yüzde 4.86 olan sağlığın bütçedeki oranının bu yıl yüzde 5.62 oranına yükseldiği ifade edildi. OECD ülkelerinde sağlığa en fazla para ayıranlar ise yüzde 11.2 ile Fransa, yüzde 10.6 ile İsviçre, yüzde 10.5 ile Avusturya ve Almanya olurken Türkiye"nin bu oranların ancak yarısı kadar bütçeden sağlığa pay ayırdığı belirlendi.

Raporda, 400 bine yakın çalışan ile 70 milyon Türk vatandaşına sunulan hizmetin bütçesinin tek haneli rakamlardan bir an önce kurtarılması gerektiği ifade edilirken, “Çünkü Dünya Sağlık Örgütü tarafından gelişmekte olan ülkelerde sağlığa ayrılan bütçenin yüzde 10"lar seviyesinde olması gerektiği ifade edilmektedir. Bugün Türkiye"nin bütçeden sağlığa ayırdığı pay oranına göre birçok Afrika ve Asya ülkesinden bile gerilerde kalması başlı başına çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının bütçesinin bir an önce yüzde 10"lar seviyesini yakalaması için çalışmalar yapılması gerekmektedir” denildi.

-SAĞLIK ALANINDA DÜNYADA 42"NCİYİZ-

Raporda, Türkiye"nin sağlık alanında dünyada 42. sırada yer alması, hala anne ve bebek ölümlerinin devam etmesi, erkeklerin yaşam süresinin 69, kadınların yaşam süresinin ise 74 olması, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmeye muhtaç olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi. Ayrıca Rapor"da “Özellikle son yıllarda hastanelerde yangınlardan insanların hayatlarını kaybetmesi, yaşanan her sel felaketinden sağlık kurum ve kuruluşlarının da etkilenmesi yatırıma gerekli önemin verilmediğinin en önemli kanıtıdır. Özellikle son yıllarda hastane birimlerinin özel sektöre devredilmeye başlanması ile birlikte devlet sağlık alanında yatırımdan ziyade elden çıkarmayı amaçlayan bir plan uygulamaktadır” denildi.

Bazı yıllarda bütçeden sağlığa ayrılan pay

Miktar

Oran(%) (milyar TL)

2008 4.85 10.8

2009 4.90 12.7

2010 4.86 13.9

2011 5.62 17.2