Panele Kuyucak Kaymakamı Nuri Özder, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ramazan Tozlu ve köy halkı katıldı.
Kanserin vücudun tüm doku ve organlarında gelişebildiğin, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Hüsnü Tırpancı, “Kansere neden olan iki çeşit tümör vardır. Ortaya çıktıkları yerde kalan, etrafa ve uzak organlara yayılmayan tümörlere iyi huylu tümörler, ortaya çıktıkları bölgeden çevreye yayılan, kan ve lenf damarları ile uzak organlara giderek orada da hastalık yapan tümörlere de kötü huylu tümörler veya kanser denir. Sigara, alkol kullanımı, uzun süre güneş altında kalma, bazı kimyasal maddeler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, ve kötü beslenme alışkanlığı gibi etkenler kansere neden olmaktadır. Uzun süreli kapanmayan yaralar, uzun süren ses kısıklığı veya öksürük, Siğil veya benlerin hızla büyüyerek değişiklik göstermesi, meme veya başka bir organda el ile hissedilen şişlikler ve büyük abdest veya idrar alışkanlıklarında değişiklikler de kanserin belirtileridir” dedi.
Türkiye"de kalp damar hastalıklarının ölüm nedenleri içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığına işaret eden Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Başer, Türkiye"de 2 milyon kalp hastası olduğunu ve her yıl 130 kişinin hayatı kaybettiğini söyledi. Ölümlerin önemli bir bölümünün 41 ile 58 yaş grubunda gerçekleştiğine dikkat çeken Başer, “Kalp damar hastalıklarından korunmak için fazla kiloların verilmesi, Akdeniz diyetiyle beslenilmesini, haftada 4 kez yarım saat yürüyüş yapılmasını ve sigara içilmemesini gerekiyor. Koroner kalp hastalıkları için ana risk faktörleri sigara, alkol kullanımı, yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olarak sıralanıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin kalp-damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Erken ölümlere yol açan, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan koruyucu önlemlerle korunulabilir” diye konuştu.
Panelde "Sigara ve Sağlık” bir sunum gerçekleştiren ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı da, “Erken tanı ve belli aralıklarla yapılan sağlık kontrollerinin hastalığın ilerlemesine engel olmak ve tedavi için büyük önem taşıdığına işaret ederek, şunları söyledi: “Kanserden korunmak için ise tükettiğimiz gıdaların sağlıklı ve hijyenik olmasına dikkat etmeliyiz. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmamız ve asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemleri almamız kansere yakalanma riskini azaltacaktır"