26-27 Şubat tarihler arasında gerçekleşecek toplantı Sağlıklı DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 2. kez Sağlıklı Şehir ilan edilen Aydın, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği"nin Sağlıklı Seminer Projesinin 5. faz ilk eğitim toplantısına ev sahipliği yapıyor.
Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt"un yanı sıra İstanbul Büyükşehir, İzmir Büyükşehir, Kocaeli Büyükşehir, Karşıyaka, Kırıkkale, Kırşehir, Nilüfer, Denizli, Odunpazarı, Amasra, Gölcük, Osmancık, Tepebaşı, Derince belediyeleri koordanitörleri katıldı.
Şehirler Belediye Koordinatörleri eğitime tabi tutulacaklar. Eğitimlerde özellikle sağlıklı yaşam ortamları sağlamak için “Sağlıklı Şehir Planlamasının” nasıl yapılacağı anlatılacak ve “Eşitsizliklere” yönelik yerel yönetimlerin yapacakları tartışılacak.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Özlemçerçioğlu, “Hiç bir kavram modern şehirlerin ortaya çıktığı son 200 yılda "sağlıklı şehir" kavramı kadar değişim yaşamadı, ilgi görmedi ve birbiriyle çelişen tartışmaların konusu olmadı.Bu zaman zarfında değişen sadece şehirler değildi. Sağlığımızı, bedenimizi ve yaşamımızı tehdit eden tehlikeler ile ilgili düşünce ve tasavvurlar da değişti. "Sağlıklı Şehir" kavramına ait düşüncelerin yaşandığı dönemle ilişkili olduğunu dünya tarihine bakarak görmemiz mümkündür.Henüz 19. Yüzyılın ilk yarısında şehirlerin mimari özelliklerinden ve alansal darlığındanşikayet edilmekte, el sanatlarına dayanan ufak çaplı endüstriyel üretimler konuta ve içme suyuna yakınlık ile ilişkilendirilmekteydi. Bu yüzden ilaçlarla tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, şehirlerde yaşayanlar açısından en büyük tehlikelerden biriydi.Endüstrileşme ve "köyden kaçışın" etkisiyle şehirler 19. Yüzyılın ikinci yarısında hızla büyüdü. İşgücü olarak çocukluktan ölüme kadar endüstrinin hizmetine koşulması, haftanın 6 günü, günde 16 saate varan çalışma süresi yetmiyormuş gibi, dar, nemli ve havalandırması kötü evlerde ikamet edilmesi, evlerin, şehirlerin belirli bölgelerinde yoğunlaşması, kirlenen hava ve yetersiz beslenme koşulları insanın sağlığını bozmaktaydı. Bunun sonucu ortalama yaşam süresi kısa, çocuk ve bebek ölümlerinin bol ve sürekli tekrarlanan salgın hastalıklardan ötürü kitlesel ölümler, yaşamın değişim gösterdiği parçalarıydı. Bu yüzden, şehirlerin nüfusu, doğal yoldan kendini yenileyemiyor, göçlerle besleniyordu.Şehirlerde sağlığı destekleyici koşulların geri dönüşü, toplumsal ve ekonomik değişimlerle olmuştur. Başlangıçta kimsenin sormadığı, duymadığı, konuşmadığı alarm sinyali veren yoksulluk ve sağlık istatistiklerine kulak kabartılması için mücadele verildi. Hijyen konusuyla ilgili sergiler ve kongrelerde şehirleşme, sağlık sorunları, enfeksiyonlarla mücadele ve kanalizasyon konuları birlikte ele alınmakta ve yeni bir bilinçlenme sürecine girilmekteydi. Bunu reformlar takip etmiştir. Örneğin ilk hastalık sigortaları o zaman kurulmuştur.Birinci Dünya Savaşı sonrasında günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi, farklı konut politikalarının izlenmesi ve emlak sektöründe yapılan müdahale de reformların içersinde yer almaktadır.1918 den itibaren "sağlıklı şehir" şehir planlamacılığının ilkesi kabul edilerek "ışık, hava ve güneş" parolasıyla yeni bir şehirleşme sürecine girilmiştir. Ama şehirlerin sağlıklı hale getirilmesi, bunun ötesinde yer alan hedeflere ilişkilidir” dedi.
Başkan Çerçioğlu, sağlıklı şehirlerin oluşumunda yerel yönetimlerden de destek görülmesi gerektiğini öne sürerek “Sağlıklı şehirlerle ilgili kronolojik şemada; düzensiz yapılaşma, gecekondulaşma, yeşil alanların imha edilerek bunların üzerine kondurulan kalitesiz, düzensiz, ışık, hava ve güneşi engelleyen, ısıtma, havalandırma, ışıklandırma tertibatları, modern teknolojiye aykırı binalar ve şehirlerin havasını kirleten bir süreç bizim gerçeğimizdir. Önleri moloz yığınıyla dolu apartmanlar, yaz aylarında burnumuzu tıkamadan önünden geçemediğimiz çöp varilleriyle birlikte geçirdiğimiz şehir yaşamı, egzozun kömür kokusuna karıştığı, nerdeyse bıçakla kesilecek derecede yoğunlaşan şehir havası ve çevre kirliliği, sağlıksız şehirlerde yaşamamıza yol açtı. Şehirler topraktan çıkmıyor, bizim beynimizde yeşeriyor. Sağlıklı şehir sağlıklı düşünen insanları gerektirir.Bugün burada "sağlıklı şehir" üzerine konuşuyoruz.Sağlıklı şehir, şehir sağlığı bilincinin yerleşmesi ile mümkün. Şehir Sağlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi için giderek artan önemde ve ilginç bir faaliyet alanıdır. Aydın "sağlıklı şehirler" arasında.Bir kentin sağlıklı kent haline getirilmesi sadece sağlık sektörünün geliştirilmesiyle ilgili değil, topyekun kalkınmasıyla birebir ilişkilidir Aydın"ın sağlık stratejilerini tespit ederken öncelikle şehrin "sağlık profilini" bilerek, Şehir halkının sağlığı ile ilgili doğru, güncel, tarafsız ve bağımsız bilgileri sağladık ve ona göre çözümler aradık.Sağlıklı şehir olmak kolay değil, ama hayal de değil.Sağlık politikalarını yerel bazda inceleyen ve planlayanlar olarak; Dünya Sağlık Örgütünün "Herkes İçin Sağlık stratejisini" iyi inceledik ve yerel duruma adapte ettik.Aydın Belediyesi Hizmet Ağı projemizle; çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza, ailelere, dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşmayı amaçladık, başardık. Vatandaşlarımızın bizi karşılama pırıltısı, bizde güneş ışığı etkisi yarattı.Gücümüze güç kattı. Çok çalışıyoruz, hiç yorulmuyoruz” şeklinde konuştu.
ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci"nin “Sağlıklı Şehirler Süreci”, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Şehirler Proje Yöneticisi Jülide Alan"ın “Şehir Sağlık Profili ve Şehir Sağlık Gelişim Planı”, Bursa Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı, Sağlıklı Şehirler Proje Koordinatörü, Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü A.Nalan Fidan"ın “5. Faz Ana Temaları ve Yerel Yönetimin Sorumlulukları”, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu"nun “Sağlıklı Şehir Planlaması” konulu eğitim sunumlarıyla ilk günü tamamlanacak toplantıda 27 Şubat 2010 Cumartesi günü Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Erdem Saker"in “Yerel Yönetimler ve Katılımcı Yönetim”, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel İrgil"in “Eşiksizlikler” konulu eğitim sunumlarıyla toplantı son bulacak.
Yine aynı gün saat 13.30"da katılımcılara Tralleis Antik Kenti, Zincirlihan,Cihanoğlu Külliyesi ve Aydın Müzesi programından oluşan şehir gezisi düzenlenecek. -iha