ABD"nin Michigan Eyaleti"nde bulunan Wayne State Üniversitesi kalp ve damar sağlığını korumak için yapılması gerekenleri listeledi. Araştırmayı yöneten Profesör Nancy Trygar Artinian kalp ve damar sağlığı için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

1- İşlenmiş değil tahıllı yiyin

Kepekli un, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı besinler, kalp dostu olarak listede ilk sırada yer alıyor. Bu ürünler düşük kalorileri sayesinde daha fazla doygunluk hissi veriyor.

2- Omega-3 kalbi koruyor

Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar içerdikleri omega-3 yağ asitleriyle, kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve kan basıncını dengeleyici bir işlev görüyorlar. Prof. Artinian, “Haftada en az 3 buçuk porsiyon yağlı balık, kalbin tıpkı yağlanan bir makine gibi rahat çalışmasını sağlıyor” dedi.

3- Düzenli kolesterol testi yaptırın

Vücudun her zaman bir belirti göstermeyeceğini unutmayarak 20 ve üstü yaş grubunun her 5 yılda bir kolesterol testi yaptırması tavsiye ediliyor.

4- Aşırı kırmızı et tüketmeyin

Sağlıklı bir beslenme programında, günde 3 köfte büyüklüğünde yağsız pişirilmiş kırmızı etten daha fazlasının yer almaması gerektiğini belirten Profesör Artinian, et yağlıysa dana fileto yerine tavuk tercih edilmesini önerdi.

5- Hareket edin

Günde en az 30 dakika kalp atışlarını hızlandıran tempolu bir yürüyüş veya koşu gibi egzersizler, kalp hastalıklarına karşı hayat boyu kalkan oluyor.

6- Ambalajları okumadan satın almayın

Satın alınan ürünlerin üzerinde yazan değerleri okumak, bilinçsizce alınabilecek fazla kalori veya doymuş yağı engelliyor.

7- Karbonhidratı dengede tutun

Tam tahıl grubundan olmayan sağlıksız karbonhidrat alımı, obezite, fiziksel yavaşlık gibi kalbe baskı yapacak hastalıklara davetiye.

8- Şekere dikkat

Şekerli gıdalarla vücuda giren kalorinin, kadınlarda günlük 100 ve erkeklerde günlük 150"yi geçmemesi gerektiği belirtildi.

9- Tuzu azaltın

Günlük tuz tüketiminin yarım çay kaşığından fazla olmaması gerekiyor.

10- Meyve-sebzeden vazgeçmeyin

Wayne Üniversitesi, günde en az 4 buçuk porsiyon meyve sebze tüketmenin kalp sağlığına olumlu etkiler yapacağını açıkladı.