Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, seçimlerde sandıklardan çıkan sonuçların sağlıklı biçimde kamuoyuna açıklanmasının çok önemli olduğu belirtti.
22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerin ardından sonuçları ile ilgili pek çok tartışma yaşandığını ve seçim sonuçlarında hile yapıldığı yönündeki iddiaların ortaya atıldığını anımsatan Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, “Bu seçimlerde sandıklardan çıkan sonuçların sağlıklı biçimde kamuoyuna açıklanmasının, ne kadar önemli olduğu net biçimde gözükmektedir. Yapılan değişiklikle, seçmen kütüklerinin hazırlanışında temel yetkinin yürütme organına devredilmesi, bu seçimlerin altyapısını zaten son derece tartışmalı bir duruma getirmiştir. Yakın geçmişte, yoğun biçimde medyaya yansıyan, 29 Mart 2009 seçimlerindeki seçmen sayısının 22 Temmuz 2007 seçimlerinden yaklaşık 6 milyon kişi fazla olması; yüzlerce, binlerce yerde birçok apartmanda hiç tanınmayan kişilerin seçmen olarak yer alması, bir çok kişi, kuruluş tarafından hayali seçmenler iddialarının ortaya atılmış olması karşısında; seçim sonuçlarının sağlıklı biçimde belirlenmesi konusu yaşamsal önem kazanmış ve bu konuda yetkili kurumlarca önlemler alınmasının zorunlu olduğunu göstermiştir” dedi.
Seçimlerin bitmesinden sonra; seçim sonuçları konusunda yaşanacak tartışma ve seçim sonuçlarına yönelik hile iddialarının ülkede ciddi biçimde siyasal, sosyal sorunlara neden olabileceğini iddia eden Germen, “Zaten kritik günler geçiren ülkemizde ciddi gerginlikler doğmasına meydan verecek. Bu nedenle Barolar olarak; tüm sandıklarda belirlenen ve yasa gereği tutanak altına alınan sonuçlar ile; bu tutanakların aktarıldığı bilgisayar ortamındaki sonuçların bire bir karşılaştırmasının yapılması zorunludur. Hayali seçmen, birden fazla yerde kayıtlı seçmen, mükerrer oy gibi iddialar karşısında; seçim hukukundaki "tam kanunsuzluk" hali kabul edilmeli ve her aşamada göz önüne alınmalıdır. Özellikle mükerrer oy, hayali seçmen gibi iddiaların yoğunluğu karşısında, oy kullanan kişinin parmağına boya sürülmesi uygulaması bu seçimde de sürdürülmelidir” diye konuştu.