Aydın İl Sağlık Müdürlüğü"nden yapılan açıklamada, günümüzdeki kan ve teknoloji alanındaki tüm gelişmelere rağmen kan,kan bileşenleri ve kandan eldi edilen ürünlerin yerine geçebilecek bir tedavi aracı bulunamadığı belirtilerek; “Kan, kaynağı olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır” denildi.
Açıklamada, ülkemizin kan bağışı konusunda gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında gerilerde yer aldığı belirtilerek; “Gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışlarının nüfusa oranı yüzde 5" e ulaşabilirken ülkemizde bu oran halen yüzde 1,5-2 civarındadır. En önemli problem gönüllü kan bağışı sayısındaki yetersizliktir.Türk Kızılayı ülkemizde 1957 yılında İstanbul ve Anakara"da ilk kan merkezlerini açarak günümüze kadar ortalama yüzde 20-50 civarında ülke kan ihtiyacını karşılamıştır. Gönüllü kan bağışı ile karşılanamayan kısım hastane kan merkezleri tarafından karşılanmaya çalışılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, kan vermenin kanı veren kişiye büyük faydası olduğu dile getirilirken, kan vermenin kan veren kişiye şu yararları olduğu belirtildi: “Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşıma katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi riskini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz, kan grubu taramasında ücretsiz geçirilmiş olur”.
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü"nden yapılan açıklamada Aydınlılar Kızılay"a kan vermeye davet edildi.