Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, Sağlıkta Dönüşüm Programı ilerledikçe, sağlığın giderek artan biçimde piyasa koşullarına terk edildiğini iddia etti.
Atay, Anayasa Mahkemesinin, 5947 sayılı Tam Gün Yasası ile ilgili gerekçeli kararını açıkladığını hatırlatarak, hekimlerin, sağlık çalışanlarının, tek bir işte, günde sekiz saat çalışmak istediğini belirtti.
Tam Gün Yasası'nın uygulamasında Sağlık Bakanının hekim ücretleri için söylediği sözlerin doğru çıkmadığını öne süren Atay, şunları kaydetti:
''Tam Gün yasasının uygulanmasından sonra Sağlık Bakanının iddia ettiği ücretleri kazanan hekim yoktur. Sağlık Bakanı Tam Gün yasası ile hekimlerin çalışma süreleri azalacak demişti. Tam Gün yasası ile birlikte çalışma süresini 45 saat olarak belirleyen yasa kaldırıldığı halde hekimlerin çalışma süreleri kısalmadı, hatta arttı.
Sağlık Bakanı halkımız artık anasını, babasını, dedesini, sırtında muayenehanelere taşımayacak demişti. Oysa piyasa koşullarına terk edilmiş sağlık anlayışı yurttaşlarımızı gözünden vurdu. Bakan, muayenehanelerle ilgili bir gündem varmış gibi davranmakta ısrarlı. Oysa bakanın açıklamalarına göre uzman hekimlerin yüzde 92'si tam gün çalışıyor. Yüzde 8'lik bölümde yer alan hekimlerin de pek çoğunun muayenehanesi bulunmuyor. Dünya Bankası'ndan ödüllü Sağlıkta Dönüşüm Programı ilerledikçe, sağlık giderek artan biçimde piyasa koşullarına terk edilmektedir. Üstelik kamu hastaneleri ve üniversite hastaneleri dahil olmak üzere tüm merkezler kar amacıyla çalışan birimlere dönüştürülmüşlerdir.''
Atay, sağlık sisteminin sağlık çalışanlarına güvencesiz, daha ucuza çalışmayı, hastalara da daha niteliksiz sağlık hizmetini dayattığını öne sürdü.