H1N1 virüsü taşıyan iki ABD vatandaşının karantina altında tutulduğu Haseki Hastanesi"nde domuz gribi alarmı sürüyor.

İstanbul İl Sağlık Müdür Mehmet Bakar, “Avrupa"dan daha ileride önlemler aldık. Abartılacak bir durum yok. Dünyada normal gripten yılda 500 bin insan ölüyor. Domuz gribinden sadece 5 kişi öldü” dedi

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde domuz gribi alarmı sürüyor. Hastanede domuz gribi şüphesiyle Cuma günü teste tabi tutulan toplam 6 kişiden, Irak uyruklu ABD"li aileden 2 kişide pozitif diğer, 4 kişide ise negatif sonuçlar çıkmıştı. Hastaneye dün sevkedilen iki kişiden biri negatif çıktı, diğer kişiyle ilgili inceleme ise sürüyor.

Haseki Hastanesi"ne dün ilk şüpheli sabah saat 11.00 sıralarında getirildi. 25 yaşlarındaki vatandaşın kendisinin 112 Acil Servis"i aradığı ve belirtilerin ciddi olduğu anlaşılınca Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilen ambulansla hastaneye sevkedildiği öğrenildi. Ancak ambulanstan kliniğe girişi sırasında şüpheliye maske takılmaması dikkat çekti. Haseki"ye getirilen ikinci şüpheli ise yaşlı bir kadındı. Mekke"den İstanbul"a Türk Hava Yolları 12.00 uçağıyla gelen 65 yaşındaki kadın da domuz gribi şüphesiyle Haseki Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği"ne getirildi. Yaşlı kadının Çapa Tıp Fakültesi"ne gönderilen kan örneğinde domuz gribi virüsüne rastlanmadı.

Domuz gribi virüsü H1N1 virüsü taşıyan hastalardan alınan kan örnekleri Çapa Tıp Fakültesi"ne gönderildi. Bu arada 30 doktor ve 30 sağlık görevlisinin kontrolden geçirildiği ve muayene edildiği öğrenildi. Irak asıllı Amerikan vatandaşı hastanın birkaç gün daha gözetim altında kalacağı ifade edildi.

Konuyla ilgili olarak kurulan kriz merkezinde bir basın açıklaması yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar şöyle konuştu. “Dünya Sağlık Örgütü"nün internet sitesine girdiğinizde dünyada normal gripten ölenle domuz gribinden ölenlerin arasındaki farkı göreceksiniz. Yılda normal gripten 500 bin kişi ölürken domuz gribinden şimdiye kadar toplasanız 5 kişi ölmüştür. Altı kişilik aileden 4"ünün sonuçları negatif 2"sini ise pozitif çıktı. Bugüne kadar domuz gribi şüphesiyle bir hafta içinde 33 kişi başvurdu. Bakanlığın uyguladığı politika uygun bir politikadır. Domuz gribi konusunda biz Avrupa"dan daha iyi önlem aldık. Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın yaptığı açıklama benim için doyurucu bir açıklamaydı. Biz hastalığın ülkemizde yayılmasını istemiyoruz. Bu yüzden uygulanan tedbir en uygun tedbirdir. Uygulanan politika ellerin sık sık yıkanması, mendil kullanılması ve insan ilişkilerinde dikkatli davranılmasıdır.”

“Sokakta maskeyle dolaşılması gerekli değildir. Bu domuz gribi çok abartılacak bir durum değil. Ama hafife de almıyoruz. Biz bütün gerekli önlemleri aldık. Uyguladığımız politika uygundur. Domuz gribinin rastlandığı kişinin yoluculuk ettiği uçaktaki yolcuların 21 Mayıs"a kadar 112 Acil Servisi"ne başvurmaları gerekir. Uçakta bulunan kişiler her konuda serbestler. Normal hayatlarına kaldığı yerden devam edebilirler. Onlar için panik yapacak bir durum yok. Bu kişilere tavsiyeler içeren mektuplar gönderdik.”

“Abartmayın 112"yi susturmayın”

“Şimdi bu domuz gribi olayını çok abartınca her önüne gelen 112"nin telefonlarını meşgul edecek. Zaten günde 100 bin kişi arıyor. Bunun 97 bini boş işler için arıyor. Kimi içip konuşmak için kimi de dalga geçmek için arıyor. Telefonlardan sadece 3 bini sağlık sorunlarıyla alakalı ciddi telefonlar. Şimdi bu domuz gribi de çok abartılırsa boş telefonlar susmayacaktır.

Dünyada gribe yakalanan sayısı 8480


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün sabah 09.00 itibariyle domuz gribine neden olan H1N1 virüsüne yakalananların sayısının 39 ülkede 8480"e yükseldiğini, şu ana kadar 72 kişinin de yaşamını yitirdiğini açıkladı. DSÖ"nün son açıklamasında, ABD"de 4"ü ölü 4714 doğrulanmış vaka,

Meksika"da 66 ölü 2895 doğrulanmış vaka, Kanada"da 1 ölü 496 doğrulanmış vaka, Kostarika"da 1 ölü 9 doğrulanmış vaka, İspanya"da doğrulanmış 103 vaka, İngiltere"de 82 ve Panama"da 54 doğrulanmış vaka olduğu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü"nün bu verileri, hükümetlerin yaptığı açıklamaların gerisinde kalıyor. Örneğin Meksika"daki can kaybı sayısını 68, ABD

5 olarak duyurmuştu. Bu arada, Japonya Sağlık Bakanlığı ülkede doğrulanan domuz gribi vaka sayısının 44"e, Hong Kong ise 3"e yükseldiğini açıkladı.



3 şüpheli yolcu daha var

SaĞlIk Bakanlığı, dün itibarıyla farklı uçak seferleri ile Türkiye"ye giriş yapan ve termal kamerada ateşli oldukları tespit edilen 3 ayrı yolcunun tetkiklerinin devam ettiğini, sonuçlar çıktığında kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi. Verdiği adreste bulunamayan ve adres bilgilerinde eksiklikler bulunan 8 yolcuya da ulaşma çalışmasının halen devam ettiği belirtilen açıklamada, bu konuda ilgili ülkelerin Türkiye konsolosluklarından da bilgi talep edildiği kaydedildi. Bakanlıktan ayrıca, medya organlarında yer alan “23 termal kamera, bürokratik işlemler nedeniyle gümrüklerden çekilemiyor” başlıklı haberlerle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, haberlerde yer alan kameraların, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından teslim alındığı belirtilerek, termal kameraların gümrüklerde bekletildiği iddialarının doğru olmadığı bildirildi.