İngiltere Sağlık Bakanlığı Dairesi (NHS), çocukların günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmelerini teşvik etmek için “5 A DAY” yani “Günde 5 kez” isimli kampanyayı yürütüyor.

“Günde 5 kez” kampanyası, dengeli beslenmede kritik rolleri bulunan ve çocukların sağlıklı kalmasını sağlayan meyve ve sebzelerden yeterince alınmasını amaçlar.

“Günde 5 kez”, bir gün içerisinde 5 tane 80 gramlık meyve ve sebze almanın sağlık açısından faydalı olduğunu anlatmaktadır.

5 porsiyon meyve ve sebze yemek için 5 sebep:

• Meyve ve sebzeler lezzetlidirler ve o her zaman tüketebileceğimiz onlarca alternatif bulunmaktadır.
• Meyve ve sebzeler; C vitamini, potasyum ve folik asit gibi pek çok vitamin ve minarel açısından çok zenginlerdir.
• Besleyici lifler açısından çok iyi kaynaklardır. Böylece sağlıklı bir iştaha sahip olmaya, kabızlığı ve diğer beslenme problemlerini engellemeye yardımcı olurlar. Lifler açısından zengin bir beslenme, aynı zamanda barsak kanseri olasılığını da azaltmaktadır.
• Kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarının oluşma riskini düşürürler.
• Meyve ve sebzeler, sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye yardımcı olurlar.

“Günde 5 kez” kampanyası, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO); kalp krizi, tip 2 diyabet ve obezite gibi ciddi sağlık problemlerinin engellenebilmesi için günde en az 400 gram meyve ve sebze tüketilmesi tavsiyesini baz almaktadır.

Çeşitli meyve ve sebzelerden günde toplam 5 porsiyon tüketmek, çocukların ihtiyacı olan vitamin, mineral ve diğer besin ögelerini almalarına, obezite ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına engel olmaya ve dengeli beslenerek her anlamda daha sağlıklı bir hayat sürmelerine yardımcı olmaktadır.