Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK), tüm vatandaşları, sağlık çalışanlarının ''Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek'' talebiyle 19-20 Nisan'da yapılacak greve sahip çıkmaya çağırdı.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, sağlık emekçilerinin, Hükümetin uygulamakta olduğu sağlık politikalarına karşı bir dizi eylem gerçekleştirerek taleplerde bulunduğu ancak bunun Sağlık Bakanlığı'nca dikkate alınmadığı kaydedildi.

Bakanlığın, 30 saati aşan çalışma süreleri ile ''kölece'' çalışma koşullarını, sağlık hizmetinin niteliğini düşüren performans denetimini yaygınlaştırdığı savunulan açıklamada, KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası'nın da (SES) aralarında bulunduğu 10 sağlık örgütünün, taleplerini dile getirmek için 19?20 Nisan'da grev yapma kararı aldığı belirtildi.

Sağlık emekçilerinin, ''sağlığın bir hak olduğu kabulüyle, herkese sağlık, güvenceli gelecek, iş, can ve gelir güvencesi, mesleki bağımsızlık, her türlü katkı-katılım payının kaldırılması'' taleplerinin tüm çalışanların ve sağlık hakkından mahrum bırakılanların beklentileriyle örtüştüğü ifade edilen açıklamada, şu görüşler savunuldu:

''Sağlık hizmetleri piyasalaştırılarak, hastalar 'müşteriye', sağlık çalışanları ise bu piyasacı mantığın, düşük ücretle, güvencesiz, uzun süre çalıştırılan 'elemanlarına' dönüştürülmek istenmektedir. Dolayısıyla sağlık hakkına yönelik saldırılara karşı durmak, sadece sağlık emekçilerinin değil, sağlık hizmetinden faydalanan herkesin görevidir. Hükümet politikaları sonucu piyasalaştırılarak 'paran kadar sağlık' anlayışının hakim kılındığı bir dönemde, sağlık emekçilerinin haklı olduğu kadar meşru olan kararlarını desteklediğimizi ve yanlarında olduğumuzu ilan ediyoruz.

Başta konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın üyeleri olmak üzere, tüm kamu emekçilerini, demokratik kitle örgütlerini, meslek odalarını ve siyasi iktidarın 'sağlıksız' politikalarının muhatabı tüm vatandaşlarımızı, sağlık emekçilerinin grevine destek olmak için 19?20 Nisan'da kamu-özel hiçbir sağlık kuruluşuna gitmeyip, sağlık emekçilerinin duyurusunu yapacağı etkinliklere katılmaya, 'herkese sağlık ve güvenli gelecek' talebine sahip çıkmaya çağırıyoruz.''

A.A.