Sağlık Bakanlığı"nın yayımladığı bir genelge ile 20 bin sağlık çalışanı garanti gelirden yoksun bırakıldı.

Bakanlık genelgesiyle 15 bin, 4924 Sayılı Kanuna göre eleman temininde güçlük çekilen bölgelerde çalışan çakılı sözleşmeli personel ve 5 bin vekil ebe-hemşire aylık 420 TL garanti gelirden yararlanamayacak.

Torba Yasa"da yapılan düzenleme ile tüm sağlık çalışanlarına aylık mahsuplaşma hakkı tanınmış, çalışanlara her ay 420 TL civarında garanti ek gelir ödenmesi yasalaşmıştı. Sağlık çalışanlarının böylelikle en az döner sermaye almayan kurumlardaki ek ödeme tutarında bir gelire, her ay sahip olmaları sağlanmıştı. Söz konusu düzenleme ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlandı. Yayınlanan genelge ile 20 bin sağlık çalışanı garanti gelirden yoksun bırakıldı.

Genelgede söz konusu sağlık çalışanlarının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname"nin, (KHK) ek 3"üncü maddesi kapsamında yer almadığından bu hakkın verilmediği ifade edildi. Bu personele sadece performansa dayalı ek ödeme yapılacağı kaydedildi.

-SENDİKA TARAFINDAN DANIŞTAY"A İPTAL DAVASI AÇILDI-

Genelgenin söz konusu hükümlerinin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi için genelge yayınlandıktan 1 gün sonra Türk Sağlık-Sen tarafından Danıştay"da iptal davası açıldı. Sendika iptal davası ile ilgili dilekçede söz konusu sağlık çalışanlarının 375 sayılı KHK'nın ek 3"üncü maddesi kapsamında yer almadıkları gerekçesiyle ek ödeme hakkından mahrum bırakılmalarının Anayasa"ya ve idarenin yeksenaklığı ilkesine ters düştüğü belirtildi. Düzenlemenin söz konusu personeller açısından telafisi güç veya imkânsız zararlar doğuracağından yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.
Sendika ayrıca genelge ile sağlık çalışanlarının ücretsiz izin ve askerlik durumunda ek ödemede aylık mahsuplaşma hakkından faydalandırılmamasına yönelik düzenlemenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesini talep etti.

Konu ile ilgili ANKA"ya bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Söz konusu genelge ile 4924'lü sözleşmeli personel ile vekil-ebe ve hemşireleri bu haktan mahrum bırakmak büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır. Sendika olarak genelgede yer alan haksızlıkların giderilmesi için genelge yayınlandıktan sonra hiç vakit kaybetmeden Danıştay"a davamızı açtık. Yargının bu konuları bir an önce sonuçlandırarak söz konusu personeli sevindirecek bir karara imza atmasını umut ediyoruz” dedi.