Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için öncelikle kişinin kendi sağlığının bilincinde olması gerektiğini belirtti.
Tırpancı, yaptığı yazılı açıklamada, bilimsel Diş Hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908'de başlaması nedeniyle ülkede her yıl 22 Kasım gününün Diş Hekimleri Günü, 22 Kasım'ı içine alan haftanın da Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlandığını anımsattı.
Sağlığın, bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali olduğuna dikkati çeken Tırpancı, bireylerin fiziksel sağlığının ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olabileceğini ifade etti.
Ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilediğini, diş çürükleri ile diş eti hastalıklarının kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı ve kadınlarda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı risklerini artırdığını belirten Tırpancı, şöyle devam etti:
''Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek için Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında bütün sağlık kuruluşlarımız ile birlikte eğitim ve tarama çalışmaları yapılmakta olup, diş çürükleri, diş eti hastalıklarının önemi, ağız kanserleri, hamilelikte ağız ve diş sağlığı, koruma yolları, doğru diş fırçalama yöntemi, diş ipi kullanımı,diş hekimine düzenli olarak gitme alışkanlığını kazandırma, yeterli ve dengeli beslenme konularında öğrencilere, öğretmenlere ve halka yönelik eğitimler yapılmaktadır. Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için öncelikle kişinin kendi sağlığının bilincinde olması gerekir.''
Tırpancı, iyi bir ağız ve diş bakımı için günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması, bir kez diş ipi kullanılması, yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiğini kaydetti.