En büyük kaynak 24 milyar lirayla tedaviye gidecek. 14,6 milyar liranın ise ilaca ödenmesi kararlaştırıldı. Global Bütçe rakamlarına göre devletin yaptığı ödemeler sağlığın bütün kalemlerinde geçen yıla göre büyük bir artış gösteriyor.

Sağlık harcamalarını kontrol altına almak için hastalara 3 lira reçete parası getiren hükümet, ilk kez 'Global Bütçe' hazırlayarak gider kalemlerini net şekilde ayırdı. Hazine Müsteşarlığı'nda yapılan Maliye, Çalışma, Sağlık bakanlıkları ile ilgili kurumların katıldığı toplantıda devletin bu yıl sağlığa ayırdığı kaynak belirlendi. Geçen yılki sağlık hizmetlerinden yararlanan 66 milyon kişi için 25 milyar lira sağlık harcaması yapılırken, bu yıl bu rakam 13 milyar lira artarak 38,7 milyar liraya çıkarıldı. 2008 yılında 11 milyar TL olarak ödenen ilaç parasının bu sene 14,6 milyar lirayı ulaşacağı bütçeye konuldu. Muayene ve tedavi giderleri 14 milyar liradan 10 milyar liralık artışla 24 milyar liraya çıkacağı konusunda bakanlıklar arasında mutabakat sağlandı.

DEVLET HASTANELERİNE 2 KAT FAZLA KAYNAK
Hastaların sağlığına kavuşması için yapılan tedavi giderleri içinde devlet hastanelerine ödenecek para büyük bir yekun tutuyor. 2008'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere 7 milyar TL ödenirken, bu rakam 13 milyar liraya ulaşacak. Üniversite hastanelerinde yapılan ameliyat, muayene ve tedaviye 2 milyar lira giderken bu yul 4 milyar lirayı bulacak. İki yıl içinde 81 ilde zorunlu hale gelmesi kararlaştırılan aile hekimliğine ise 1,3 milyar lira ayrıldı. Sigortalıların özel sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesiyle büyük bir artış gösteren özel hastane harcama kalemi ise sınırlı tutuldu. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2008'de 5 milyar TL özel sağlık harcamalarına yapılırken bu sene sonuna kadar 5,2 milyar yapılacak.

GLOBAL BÜTÇE
Kalemler Ayrılan kaynak*
İlaç 14,6 milyar
Özel hastaneler 5,2 milyar
Üniversite hast. 3,9 milyar
Devlet hastaneler 13 milyar
hürriyet