Verem hastalarında, akciğer dokularının tahrip olmasında kilit rol oynayan bir enzimin daha fazla üretildiği ortaya çıktı.

Amerikalı ve İngiliz bilimadamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, vereme yakalanan hayvanlarda MMP-1 adı verilen enzimin seviyesinin akciğerlerde önemli oranda arttığını, bunun da buradaki dokuların tahrip olmasına yol açtığını gösterdi.

Akciğer dokularının tahribine neden olan biyolojik mekanizmanın bugüne dek çok iyi anlaşılamadığını belirten bilimadamları, tahribatı önleyecek bir tedavinin de bulunmadığına dikkati çekti.

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Paul Eikington, "verem tedavisinde 35 yıldır aynı yöntemlerin uygulandığını, hastaların öksürmesine neden olan akciğer dokularının tahrip olmasını hiçbir şeyin engelleyemediğini" belirtti.

Bilimadamları bu enzimi durduran birçok ilacın 90lı yıllarda piyasaya sürüldüğünü belirtti ancak söz konusu ilaçların kanser tedavisinde kullanıldığını vurguladı.

Bu ilaçların akciğer dokularının tahrip olmasını engelleme becerilerini başka araştırmalarla incelemeyi öngören bilimadamları, araştırmanın daha etkili ilaçların bulunmasına ışık tutmasını umuyor.

Araştırma Amerikan "Journal of Clinical Investigation" dergisinde yayımlandı.

A.A.