İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu"nun sorduğu Ekrem Tosun"un kimliği ilginç bir ortaklığı ortaya çıkardı. Başbakan"ın küçük oğlu Bilal Erdoğan ve büyük oğlu Burak Erdoğan"ın eşi Sema Erdoğan"ı "freeshop"taki mağazasına ortak aldığı ortaya çıkan Atasay Kuyumculuk"un sahibi Cihan Kamer, VATAN"ı arayarak iddiaları yanıtladı. İşte Kamer"in sorularımıza verdiği yanıtlar...

VATAN: Ekrem Tosun"un bu ortaklıktaki rolü nedir?

Kamer: Sayın Kılıçdaroğlu iftiraya dayalı bir politika izliyor. Ekrem Tosun bazı şirketlerimin mali müşavirliğini yapar. Atagold "ta da Sayın Bilal Erdoğan ile Sema Erdoğan"ı sadece genel kurullarda vekaleten temsil ediyor.

VATAN: Genel kurul dışında temsil yetkisi yok yani...

Kamer: Hayır yok. Atagold, sadece tek bir mağazası bulunan bir anonim şirket. Ticaret Kanunu gereği her yıl genel kurul yapmak zorunda. Bilal Bey yurt dışında yaşadığı için, genel kurulda temsil vekaletini Ekrem Tosun"a vermiş. Sema Hanım da aynı şekilde.

VATAN: Sema Hanım daha sonra yönetime girmiş...

Kamer: Evet, 2008 yılında Yönetim Kurulu"na girdi. Kemal Kılıçdaroğlu “Ortaklık gizleniyor. Ticaret Sicili"nde isimleri görünmüyor” diye Ekrem Tosun"a “gizli kasa” süsü veriyor. Hiç ilgisi yok. 6 TL karşılığında Ticaret Sicili"nden tüm bu bilgileri alabilirdi.

VATAN: Bu ortaklık nasıl gerçekleşti?

Kamer: Bu çocukların ortak olması kadar doğal bir şey yok. 10-15 yıldır arkadaşlar.

VATAN: Teklif kimden geldi?

Kamer: Ben önerdim. Babaları siyaset yapan çocukların, devletle herhangi bir iş yapmadan ticarete atılmalarına yardımcı olmak eşi-dostu olarak bizim görevimiz diye düşünüyorum. Yani ilk teklif benden geldi.

VATAN: Sayın Başbakan"a, konuyu siz mi açtınız?

Kamer: O kadarını hatırlamıyorum ama Sayın Başbakan"ın ortaklık gerçekleşmeden önce konuyla ilgili bilgisi vardı. Ben de açmış olabilirim, çocukları da söylemiş olabilir. Tam hatırlayamıyorum.

VATAN: Çocuklar 10-15 yıldır arkadaşlar, ortak olmaları doğal diyorsunuz. Çocuklarınız tüm eski arkadaşlarıyla ortaklık kuruyor mu?

Kamer: Hayır ama buradaki durum farklı. Daha önce de söyledim. Babaları siyasetle uğraşan çocukların, devletle herhangi bir iş yapmadan ticarete atılmalarına ön ayak olmanın görevimiz olduğunu düşünüyorum. Bu çocuklar tabii ki ticaret yapacaklar. Üstelik altından kalkamayacakları bir iş de değil. Ne finansman olarak çok büyük bir paradan söz ediyoruz, ne de işgücü olarak başında durmaları gereken bir iş. Kendi bütçeleriyle rahatlıkla ortak olabilecekleri bir iş nihayetinde.

VATAN: Atagold ne zaman kuruldu?

Kamer: 1995"te 22 ayar altın üzerine iş yapmak için kuruldu. 2000 yılında şirketlerimizde yeniden yapılanmaya gittik. Atagold bu dönemde gayrifaal hale geldi. 2003"e kadar gayrifaal kaldı.

VATAN: 2000-2003 arası faaliyeti yoktu...

Kamer: Kanunen devamını sağlamak için üzerinden geçirdiğimiz 2-3 iş olabilir. Ama bunun dışında faaliyeti yoktu.

VATAN: Sonra yeniden canlandı...

Kamer: 2003"te Atatürk Havalimanı genişledi. Biz de Dış Hatlar Duty Free"de olmamız gerektiğini düşündük. Orada bir mağaza kiraladık. 2003 veya 2004"te mağaza faaliyete geçti.

VATAN: Ortaklık ne zaman gerçekleşti?

Kamer: Mağaza faaliyete başladıktan yaklaşık 2 yıl sonra...

VATAN: Atagold, faal bir şirketti. Dolayısıyla siz ve aileniz şirket hisselerinin yüzde 50"sini Sema Hanım ve Bilal Bey"e devrettiniz. Hisse satışı hangi bedel üzerinden oldu?

Kamer: Hazirun cetvelinde de var. Bilal Bey ile Sema Hanım 125"er bin lira koymuşlar.

VATAN: Siz mağazası olan bir şirketin hisselerini sattınız. Kaça sattınız?

Kamer: Detayını şimdi hatırlamıyorum. Mağazanın demirbaşlarının ve mallarının sayımını yaptık. Ortaya çıkan değerin yüzde 50"sini ödediler.

VATAN: Neydi bu bedel?

Kamer: Şu anda bilemiyorum. Pazartesi şirket kayıtlarına bakarak söyleyebilirim. Şunu söyleyeyim. Biz bu işten ne kâr ettik, ne zarar ettik. Atagold"un zaten bir marka değeri yok. Şirketin ekstra bir karı da yok. Demirbaşlarını hesap ederek fiyatlandırdık, ahım şahım bir fiyat çıkmadı.

VATAN: Çok iş yapan bir mağaza mıdır bu?

Kamer: Değil, değil. Vergi tabelasını da yolladım size. 3 yılın toplamında elde edilen vergi öncesi kar 250 bin TL civarında. Bundan yüzde 20 vergi düşün. Geriye 200 bin TL kalır. 2-3 tezgahtarla yürüyen bir iş bu.

(VATAN"ın notu: Atagold"un vergi tabelasına göre şirketin 2005 vergi öncesi karı 45 bin 781, 2006 karı 162 bin 304, 2007 karı ise 45 bin 982 TL. 3 yıllık toplam kar 254 bin 67 TL ediyor. 3 yılda ödenen toplam Kurumlar Vergisi miktarı ise 55 bin 391 TL.)

VATAN: Yani öyle iyi para kazanan bir mağaza değil diyorsunuz...

Kamer: Rakamlar ortada. Atasay olarak diğer havaalanlarında mağazalarımız var. Çoğu ya zarar eder ya da başa baş gelir.

VATAN: Küçük iş diyorsunuz ama, bu mağazanın yıllık kira bedeli 870 bin euro.

Kamer: Sabit kira ödenmez Duty Free"deki mağazalara. Ciro üzerinden belli bir yüzde öderiz. (VATAN"ın notu: Kamer bu noktada ciro üzerinden ödenen yüzdeyi yaklaşık olarak söyledi. Ama kiralayan tarafın ticari sırrı olduğu için yazılmasını istemedi.)

VATAN: Peki, geçen yıl ciro üzerinden ödediğiniz kira tutarı 870 bin euro mu?

Kamer: Bugün cumartesi. Söylediğiniz rakamları tam bilemiyorum. Pazartesi günü bakmam lazım.

(VATAN"ın notu: VATAN"ın edindiği kesin bilgiye göre Atagold"un 2008 yılı satışları üzerinden Atatürk Havalimanı Duty Free"sini işleten şirkete ödediği kira 870 bin euro.)

VATAN: Sema Hanım ile Bilal Bey şirket işleriyle ne kadar ilgili?

Kamer: 2-3 ayda bir bilgi alırlar. Satışlar nasıl gidiyor, kâr-zarar durumu nedir diye. Hepsi o.

VATAN: Şirket şimdiye kadar ortaklarına temettü dağıttı mı?

Kamer: Hayır. Kâr payı dağıtımı olmadı.

VATAN: Başbakanın oğlu pırlanta işine girdi, pırlantada KDV sıfırlandı iddiasına ne diyorsunuz?

Kamer: Bu iddia üç nedenden yersiz. Birincisi pırlanta ithalatı üzerinden KDV kalktı ama bir-iki ay sonra fazlasıyla ÖTV geldi. Hatta biz sektör olarak bas bas bağırıyoruz: Yüzde 18 KDV"yi kaldırıp yüzde 21 ÖTV getirdiniz, sektör gelişemiyor diye... İkincisi KDV sıfırlanmadan önce ve sıfırlandığı sırada biz Atasay olarak pırlanta işiyle iştigal etmiyorduk. Yüzde 21 ÖTV konduktan sonra biz pırlanta işine girdik. İddiadaki üçüncü yersizlik de şu: Çocukların mağazasının olduğu yer freeshop. Yani ne KDV var, ne ÖTV var.

Tosun"u, Bilal Bey ve Sema Hanım tanımıyor Başbakan hiç tanımaz

VATAN: Başbakan, Ekrem Tosun"u tanımıyor mu?

Kamer: Bakın, ne Ekrem Tosun; Bilal Bey ve Sema Hanım"ı gördü şimdiye kadar, ne de Bilal Bey ve Sema Hanım, Ekrem Bey"i tanır. Çocuklar tanımadığına göre Başbakan hiç tanımaz. Genel kurulda sistemin bu olduğunu Kemal Bey"in bilmesi lazım. Ama çıkıp, “Bu olay hukuk dışı, belgesi de var” diyorsa, onu göstersin. Çıkarsın, “Çocukların ticari vekaleti bu adamda, şirketi de bu adam yönetiyor” diye iddia edersin. Ama Ekrem Tosun çıkıp açıklama yapıyor. “Benim konumum budur” diyor. Başka belgen varsa çıkar ortaya.

Havalimanındaki mağazanın yıllık kirası 870 bin euro

Başbakan Erdoğan"ın oğlu Bilal Erdoğan ile diğer oğlu Burak Erdoğan"ın eşi Sema Erdoğan"ın ortak olduğu Atagold şirketinin Atatürk Havalimanı"ndaki Dış Hatlar terminalinde bir mağazası var. VATAN"ın edindiği kesin bilgiye göre Atagold"un 2008 yılı satışları üzerinden Atatürk Havalimanı Duty Free"sini işleten şirkete ödediği kira 870 bin euro.