Türk Telekom, konuşma yapılmasa da aboneden tahsil edilen sabit ücret konusunda yeni bir düzenlemeye gidiyor. Yılbaşında uygulamaya girecek tarifeye göre, abonelerden aylık belli bir ücret alınacak, ancak bunun karşılığında kontör verilecek.




Türk Telekom'un özelleştirme öncesi ev ve işyerlerinde kullanılan telefonlardan her ay aldığı 'sabit ücret' hep tartışma konusu oldu. Tartışma, Türk Telekom'un özelleşmesinden sonra da devam etti. Hiçbir konuşma yapmayan abonelerden alınan sabit ücret sebebiyle Türk Telekom aleyhine çok sayıda dava açıldı. Şirket ise, sabit ücreti almasının sebebini, "Abone hiçbir konuşma yapmasa bile, size gelecek telefonlara cevap vermenizi sağlayacak şekilde sistemin çalışır durumda olmasının maliyeti" olarak açıkladı. Tartışma yine de bitmedi. Türk Telekom bu tartışmayı sonlandırmak için yeni bir projeyi uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, ev ve işyerlerinde kullanılan telefonlardan her ay alınan 'sabit ücret'le ilgili yeni bir tarife hazırladı. Tarife, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun da onayından geçti. Telekom'un tarifesi, cep telefonu operatörlerinin faturasız hat abonelerine yönelik 'kontör' modelini hatırlatıyor. Türk Telekom'un yeni tarifesine göre, abonelerden, aylık belli bir ücret alınacak, karşılığında 100, 200 ya da 300 kontör verilecek. Böylece, mevcut uygulamada 300 kontörlük konuşan bir abone karşılığında 40 YTL ödüyordu. Yılbaşında uygulamaya girecek yeni modele göre, aynı abone Katma Değer Vergisi (KDV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve sabit ücret dahil 27 yeni lira ödeyecek.

Türk Telekom yetkilileri, "Aboneler, sabit ücret ödeyip, karşılığında hiçbir hak alamamaktan yakınıyordu. Yeni tarifemizde aboneler, şu anda ödedikleri bedelin çok altında ödeme yaparak konuşabilecek." dedi. Yetkili, aylık 60 yeni lira ödemek şartıyla tüm abonelere, sabit telefondan-sabit telefona sınırsız konuşma imkânı sunan bir tarife üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, "En kısa sürede bu tarife de uygulamaya girecek." bilgisini verdi.

Türk Telekom'un yeni tarifesi (YTL)

KDV+ÖİV ve sabit ücret dahil 100 kontör 19

KDV+ÖİV ve sabit ücret dahil 200 kontör 23

KDV+ÖİV ve sabit ücret dahil 300 kontör 27