Londra'da konuşan Başbakan Erdoğan, "K. Irak'taki PKK varlığının sona erdirilmesi konusunda birkaç gün içinde beklenen gelişmeler olmazsa başımızın çaresine kendimiz bakacağız" dedi


UTKU ÇAKIRÖZER, NEVSAL ELEVLİ Londra - Milliyet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'taki PKK varlığının sona erdirilmesi konusunda Türkiye'nin Irak ve ABD'yi uyardığını belirterek, "Eğer şu birkaç gün içinde o beklenen gelişmeler olmazsa biz başımızın çaresine kendimiz bakacağız. Bunu ABD'ye de Irak'a da söyledik. Artık sabır taşı çatlamıştır" diye konuştu.
Erdoğan, dün akşam Oxford Union isimli fikir kulübünde konuşma yaparak Oxford'lu öğrencilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon konularındaki sorulara şu yanıtları verdi:


'AB sürecini etkilemez'
Soru: Kuzey Irak'a operasyon AB sürecini etkiler mi?
Erdoğan: AB süreci ile Kuzey Irak'ta sınır ötesi operasyonun birbiriyle bağlantısı yok. AB ülkelerinin tümü PKK'yı terör örgütü ilan etmiştir.

Soru: Türkiye, Kürtlerin kendi geleceklerini tayin etme hakkına neden karşı çıkıyor?
Erdoğan: Bir şeyi karıştırıyorsunuz, Irak'taki Kürt devleti olayı bizim sorunumuz değil. Biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Sorun Irak'ın kuzeyinde terör örgütünün konuşlanması ve orada eğitim alıp vatandaşlarımızı hatta Kürt kökenli vatandaşlarımızı öldürmeleridir. PKK'nın kesinlikle benim Kürt vatandaşlarımı temsil gibi bir hakkı söz konusu değildir. Zaten bu bölgede benim partim birinci konumdadır.

Soru: Kuzey Irak'a operasyon, Irak hükümetini zayıflatmaz mı?
Erdoğan: Maliki iki kez Türkiye'ye geldi. Biz kendisine Türkiye, Irak ve ABD'nin yer alacağı üçlü mekanizma oluşturalım dedik. 14 ay bu üçlü mekanizma ile oyalandık ve artık oyalanmaya tahammülümüz yok. Eğer şu birkaç gün içinde o beklenen gelişmeler olmazsa biz başımızın çaresine kendimiz bakacağız. Bunu ABD'ye de Irak'a da söyledik. Artık sabır taşı çatlamıştır. Türkiye gereken işbirliğini göremezse mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

Soru: Neden Türkiye de İsrail'in Lübnan'a girdiği gibi Irak'a girmiyor?
Erdoğan: İkisi farklı durumlar. Askeri gerekçeler teknik boyutuyla bize aktarılır. Biz de karar veririz. Sınır ötesi ve sıcak takip farklı kavramlardır. Sınır ötesi dediğiniz olay illa kara birliklerinin gitmesi olayı değildir.


Olmert'le görüşecek
Erdoğan, Londra'daki temasları kapsamında bugün İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile önemli bir görüşme yapacak. Görüşmede Erdoğan'ın Olmert'ten, İsrail'in ABD kongresindeki Ermeni tasarısının engellenmesi için ABD'deki Yahudi lobisi üzerinde etkisini kullanmasını isteyeceği ileri sürüldü.


'Mücadeleyi babana soracaksın'

Erdoğan, Türk subay kızı olduğunu belirten Lale Can adlı Oxford öğrencisinin, "Neden ABD'nin gözünde bizimki terör sayılmıyor? Neden subaylarımız ölürken hiçbir şey yapamıyoruz. Bizim farkımız ne diğer ülkelerden?" sorusuna şu yanıtı verdi: "ABD de kendisine yönelik terörü halledebilmiş bir ülke değil. ABD ile terör konusundaki görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konuda müşterek bir çalışmanın içine gireceğiz."
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Subay kızı olduğun için bununla mücadeleyi babana soracaksın. O da askeri boyutunu anlatacak. Biz işin siyasi ve diplomatik boyutuyla uğraşıyoruz."