DTP genel Başkanı'nın üniversite yıllarında yüz kızartıcı bir suçtan ceza aldığı ortaya çıktı. DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, üniversite yıllarında kaldığı yurttan çarşafları çaldığı iddiasıyla yargılandı, ceza aldı. Ancak 5 yıl içinde aynı suçu işlemediği için bu ceza sabıka kayıtlarından silindi

SİCİLİNDEN SİLİNDİ

Askerlik yapmamak için sahte evrak düzenlediği iddiasıyla tutuklanan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın, Muğla Üniversitesi'nde öğrenci olduğu yıllarda kaldığı yurttan çarşafları çaldığı iddiasıyla "hırsızlık" suçundan yargılandığı ve ceza aldığı ortaya çıktı.

"Örgüt üyeliği"nden 12 yıl hapis yatan Demirtaş, 1992'de Muğla Üniversitesi'nde öğrenciyken bir grup arkadaşıyla kaldığı yurttaki yatakların ve çarşafların çalınmasıyla ilgili olarak gözaltına alındı. Demirtaş hakkında, Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Eski TCK'nin 491/1-3 ve 522/1'inci maddelerinden yargılanan Demirtaş, 22 Haziran 1994'te hırsızlıktan 6 ay 20 gün hapse çarptırıldı. Ceza, 1 milyon lira paraya çevrilip ertelendi. Yasaya göre, karardan sonra 5 yıl içinde aynı suçu işlemediği için bu suç Demirtaş'ın sabıka kayıtlarından silindi. Demirtaş'ın bu cezası adli sicil arşiv kayıtlarında kaldı.

BASIN YOLUYLA HAKARET SUÇU DA SİLİNDİ

Demirtaş, 1 Mayıs 1994 tarihli Özgür Ülke gazetesinde yayımlanan, "Buca da DGM'yi protesto ediyor" başlıklı yazısı nedeniyle de, "askeri kuvvetleri, cumhuriyeti ve adliyenin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etmek"le suçlandı.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "basın yoluyla hakeret" suçundan hakkında dava açılan Demirtaş, yargılama sonucunda 10 ay ağır hapis cezası aldı. Cezanın, 1999'da çıkan ve basın yoluyla işlenen bazı suçların ertelenmesine ilişkin 4454 sayılı yasa gereğince ertelenmesine karar verildi.

Demirtaş, bu karardan sonra da 5 yıl içinde aynı suçu tekrar işlemedi ve suç Demirtaş'ın sabıka kaydından silindi. Demirtaş'ın bu cezası da adli sicil arşiv kayıtlarında kaldı.