Bu isimler arasında Esas Holding"i kuran Şevket Sabancı ve çocukları da var. Holdingden daha önce de Demir Sabancı hisse satarak çıkmıştı

Türkiye"nin en büyük ve en köklü gruplarından Sabancı Holding"te, Sabancı ailesinin bazı üyeleri, dün yaptıkları açıklamayla Akbank"in yüzde 8.37"sine, Sabancı Holding"in de yüzde 15.83"üne denk gelen oranda hisselerini satabileceklerini duyurdu.
Açıklamaya göre hisse satmak isteyen aile üyeleri şu kişilerden oluşuyor: Ali İsmail Sabancı, Demet Çetindoğan, Emine Kamışlı, Ömer Sabancı, Özcan Sabancı, Şevket Sabancı, Zerin Sabancı. Ayrıca Şevket Sabancı"nın kızı Sadıka Sabancı"nın çocukları Kazım Köseoğlu ile Can Köseoğlu da hisselerini satışa çıkaran ortaklar arasında yer aldı.

Tamamen kopuyorlar
Bu isimlerden Şevket Sabancı, Emine Kamışlı, Ali İsmail Sabancı ve Zerin Sabancı ile Köseoğlu kardeşler hem Akbank, hem de Sabancı Holding"deki hisselerini satabilecek.
Bu isimlerin borsaya yaptıkları açıklamaya göre, Sabancı Holding ve Akbank"ta sahibi bulundukları ve borsada işlem görmeyen hisse senetleri 10 - 20 yıllık bir sürede satılabilecek. Bunun için Merkezi Kayıt Kuruluşu"na başvuru yapıldığı bildirildi. Açıklamada satışa konu olacak hisselerin Akbank"ın yüzde 8.37"sini, Sabancı Holding"in de yüzde 15.83"ünü oluşturduğu kaydedildi.
Eğer satış gerçekleşirse Şevket Sabancı ve çocukları Sabancı grubundan tamamen kopmuş olacak.

Borsada değer kaybetti
Emine Kamışlı dün Milliyet"e yaptığı açıklamada hisseleri kayda aldırmalarının satacakları anlamına gelmediğini belirtti. Bununla birlikte olası satış gerçekleşirse Sabancı ailesi üyelerinin Akbank"ta yüzde 14.61 olan doğrudan ortaklık payı yüzde 7.46"ya, Sabancı Holding"de yüzde 61.39 olan doğrudan ortaklık payı da yüzde 45.56"ya düşecek.
Akbank 12.7 milyar TL"lik piyasa değeriyle halen Türkiye"nin en büyük bankaları arasında yer alıyor. Sabancı Holding"in piyasa değeri ise 5.1 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Sabancı ailesi üyelerinin hisselerini satacağı yönündeki haberler Akbank ve Sabancı Holding"in borsada işlem gören hisselerine satış getirdi. Dün borsada Akbank hisseleri yüzde 6.6, Sabancı Holding hisseleri de yüzde 8.9 düştü.

İlk ayrılık "Esas"ı doğurdu
Şevket Sabancı"nın çocukları Ali Sabancı ve Emine Kamışlı"nın Sabancı Holding"den ayrılmaları dokuz yıl öncesine dayanıyor. 2000 yılında Sabancı Holding"deki görevlerinden ayrılan Ali Sabancı ve Emine Kamışlı, Esas Holding"i kurmuştu. Hızla büyüyen Esas Holding"in bugün 13 iştiraki bulunuyor. Bu şirketler arasında Pegasus Havayolları, Medline, Peyman, Çoban Yoğurt, Electro World gibi şirketler var.

Satışın 10-20 yıl içinde olabileceğini açıkladılar
10 Şubat tarihinde borsaya yapılan açıklamalarda bazı ortakların Akbank ve Sabancı Holding"in Sermaye Piyasası Kurulu kaydında olan ancak borsada işlem görmeyen hisse senetlerinin borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu"na başvurduğu bildirildi. Bu açıklamada satış süresini bazı ortaklar 10 yıl, bazı ortaklarsa 20 yıl olarak belirtti.
Bu açıklama , Merkezi Kayıt Kuruluşu"nda kote edilen bu hisselerin, borsada istenildiği anda alım satıma konu edilebileceği anlamına geliyor.

Sabancı Holding: Birlikte hareket ediyoruz
Sabancı Holding, söz konusu gelişmeler üzerine şu açıklamayı yaptı:
“Sabancı Holding"in kontrolüne sahip olan Sabancı ailesi üyeleri, Sabancı Holding Yönetim Kurulu"nda temsil edilmekte ve holdingin yönetiminde uzun vadeli değer yaratmak için birlikte hareket etmektedirler. Yönetimde olmayan diğer hissedarların hisse satışına yönelik kararları kendi takdirleridir. Bu tip kararlar, hisse senedi fiyatını kısa vadede etkilemektedir.”

Analistler: Citibank memnun olmamıştır
Akbank hisselerinin yüzde 20"si 2006"da 3.1 milyar dolara Citibank"a satılmıştı. Dün itibariyle bu hisselerin değeri yüzde 6.6 geriledi. Citibank"ın Akbank"taki hisselerini bu karardan sonra dün oluşan fiyat üzerinden satması durumunda 2.5 milyar dolar gibi bir değerin ortaya çıktığını söyleyen analistler, “Borsa yatırımcıları gibi Citibank da bu açıklamadan memnun olmamıştır” yorumunu yaptı. Öte yandan Akbank ve Sabancı Holding"deki dolaşıma sokulan hisselerin daha önce Demir Sabancı"nın hisselerinin satışına aracılık eden Standart Ünlü"nün takasına geçeceği öğrenildi.

Sabancı"da kim ne yaptı?
Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı"nın 6 oğlunun kurduğu Sabancı Holding"de son yıllarda şu gelişmeler oldu:
İhsan Sabancı"nın (1931-1979) kızı Güler Sabancı, holdingin başına geçti.
Sakıp Sabancı"nın (1933-2004) eşi Türkan Sabancı ve çocukları Sevil, Dilek ile Metin Sabancı"nın holding ve Akbank"taki ortaklıkları sürüyor. Sevil Sabancı holdingin yönetim kurulunda yer alıyor.
Erol Sabancı ile kızları Suzan Sabancı Dinçer ve Çiğdem Sabancı Bilen"in ortaklıkları devam ediyor.

Ayrılanlar
Hacı Sabancı"nın (1935-1998) eşi Özcan Sabancı ile çocukları Ömer, Demet ve Mehmet Sabancı holdingden daha önce ayrılmışlar ancak holding ve Akbank hissesi satmamışlardı. Mehmet Sabancı"nın eşi Zeynep Sabancı da hisse satanlar arasında yer almadı. Aileden yönetimde olan yok.
Şevket Sabancı ve çocukları Emine Kamışlı ile oğlu Ali Sabancı ile birlikte Esas Holding"i kurdular. Yollarına ayrı devam ediyorlar. Şevket Sabancı, daha önce holding ve Akbank hissesi satmamıştı. Aileden holding yönetiminde görev alan yok. Kızı Sadıka Sabancı da holding yönetiminde bulunmuyor.
Özdemir Sabancı"nın (1941 - 1996) oğlu Demir Sabancı, holdingden ayrıldı, hisselerini sattı. Bugüne kadar Akbank hissesi satmamıştı. Kardeşi Serra Sabancı ile annesi Sevda Sabancı"nın ortaklıkları sürüyor. Serra Sabancı holdingin yönetim kurulunda.

Yönetimde 4 Sabancı
20 Mayıs 2007"de Şevket Sabancı ve merhum Hacı Sabancı"nın oğlu Ömer Sabancı, Sabancı Holding"in yönetiminden ayrıldı.
Bu tarihteki genel kurulda Erol Sabancı, Güler Sabancı, Sevil Sabancı, Serra Sabancı yönetimde yer aldı. Üç de profesyonel var: Ahmet Cemal Dördüncü, Hasan Güleşçi ve Nafiz Can Paker.
Böylece Hacı Ömer Sabancı"nın 6 oğlundan sadece Erol Sabancı holding yönetiminde kaldı ve Sabancı Holding çoğunlukla üçüncü kuşak Sabancıların yönetimine geçmiş oldu.

MİLLİYET