Terör örgütü DHKP/C'nin liderlerinden Ercan Kartal'ın Belçika'dan gelen bir heyet tarafından Sabancı cinayetiyle ilgili bilgisine başvurulduğu öğrenildi.
Heyet, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Kartal ile görüşüyor. Kartal, "Sabancı suikastı" ile "7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast girişimi" talimatlarını verdiği gerekçesiyle 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.


BELÇİKA, DHKP/C LİDERİNİN BİLGİSİNE BAŞVURDU

Belçika Federal Savcılığı tarafından Sabancı suikastına yönelik Fehriye Erdal hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Türkiye'ye gelen heyet, terör örgütü DHKP/C'nin liderlerinden Ercan Kartal'ın tanık sıfatıyla bilgisine başvurdu. Heyet, Kartal ile birlikte Sabancı Holding'in bazı çalışanlarıyla da görüştü.

Belçika Federal Savcılığı tarafından Sabancı suikastıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Türkiye'ye gelen heyet, DHKP/C liderlerinden Ercan Kartal'ın bilgisine başvurdu. Heyet, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar eşliğinde cinayetin işlendiği tarihte Sabancı Holding'de çalıştığı belirtilen bazı kişilerle de görüştü.

Daha önce de Belçika Federal Savcılığına bağlı Brugge Hukuk Mahkemesi'nde Sorgu Hakimi olan Christine Pettiez, Savcı Anne Fransen ve 2 emniyet görevlisinden oluşan heyet Türkiye'ye gelmiş ve Fehriye Erdal ile ilgili bilgi almıştı. Heyete İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Sabancı suikastının nasıl işlendiğine dair bilgi verilmiş, ayrıca suikaste ilişkin hazırlanan CD'ler de heyete izlettirilmişti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Belçikalı heyet DHKP/C üyesi olduğu iddia edilen 20 kişinin daha bilgisine başvurmuştu. Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Kartal, Sabancı suikastine ilişkin yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.


KARTAL'IN AVUKATI: "BİLGİSİNE BAŞVURULACAĞINI TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİK"

Kartal'ın avukatı Taylan Tanay, Kartal'a tebligatın dün gece yapıldığını söyledi. Kartal'ın ifadesine başvurulacağını basından öğrendiğini belirten Tanay, Kartal'ın tanık sıfatıyla dinlendiğini ifade etti.

Heyetin Kartal'a 30 soru yöneltmek istediğini ancak müvekkilinin cevap vermeyeceğini söylemesi üzerine soruların sorulmadığını kaydetti. Tanay, "Müvekkilim heyetin burada yargıya karışamayacaklarını söyledi. 'Emperyalist ülke olduğu için kabul etmiyorum' dedi. Sabancı eyleminin örgüt tarafından en ince ayrıntısına kadar anlatıldığını ve örgüt tarafından da kabul edildiğini söyledi. DHKP/C'nin terör örgütü olmadığını, bir halk hareketi olduğunu belirtti. 15 yıldır tutuklu olduğunu, itirafçının beyanları üzerine kendisi ve diğerlerinin işkence görüp tutuklandığını anlattı. 'Ben ve burada olan ya da Belçika'da bulunan arkadaşlarım mağdur edilmiştir, bunu kabul etmiyoruz' dedi." şeklinde konuştu.

Avukat Tanay müvekkilinin tanık olarak dinleneceğini bir saat önce televizyondan öğrendiğini belirterek "Adli mercilerin Sabancı suikasti ile ilgili bir hüküm koymamış ve karar vermemiştir. Hukuken masumdurlar. BM bile haklı olduklarını kabul etmişlerdir. Yargıtay bu davayla ilgili yerel mahkemenin 3 kere kararını hukuken aykırı olarak bozmuştur. Müvekkilime dün geceden haber verilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözlemesi'nde bazı açıklamalarda bulunacak tanık sıfatında ifade verecek kişilere kolaylık sağlanması gerektiğini ve zamanında haber verilmesi gerektiğini söyler. Ama bu zaman aykırıdır. Savcıdan tutanak istedik. Gizlilik kararı var denilerek tutanak verilmedi. Tartışma çıktı, biz de tutanağı imzalamadık." dedi.