Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın, geçtiğimiz hafta Avusturya'dan aldığı en üst düzey devlet nişanı olan ''Silbernes Ehrenkreuz der Republik Österreich'', Avusturya basını tarafından ilgiyle karşılandı.

Avusturya'da ulusal yayın yapan çeşitli gazete ve dergiler konuya geniş yer ayırdı.

Sabancı Holding'den yapılan yazılı açıklamaya göre, WirtschaftHeute haberi, ''Türk Patroniçeye Büyük Nişan'' başlığı ile okuyucularına duyurdu. Haberde, Avusturya Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanı Reinhold Mitterlehner'in Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Verbund'un ortağı Güler Sabancı'ya, ''Silbernes Ehrenkreuz der Republik Österreich'' nişanını verdiği belirtildi.

Avusturya'nın bir diğer önemli yayını Wirtscahftsblatt ise Türkiye'nin büyüme rakamlarıyla ilgi çekici bir ülke olduğunu belirterek, ''Avusturya Güler Sabancı'ya büyük bir teşekkür borçlu'' yorumunu yaptı. Türkiye'deki yatırım ortamından da bahsedilen yazıda, ekonomik araştırmalar kuruluşu WIIW'ın Türkiye uzmanı Josef Pöschl'ün ''Sabancı Holding gibi büyük gruplardan biriyle ortak olanların başarı şanslarının arttığı'' yorumuna yer verildi. Yazıda ayrıca, Sabancı Holding'in faaliyet alanlarından ve enerji alanındaki yatırımlarından da bahsedilerek, ''Enerjisa Türkiye'de pazar lideri olma yolunda'' denildi.

Format dergisi ise habere geniş yer ayırırken Enerjisa'nın Türkiye enerji pazarındaki başarılarından ve hedeflerinden de bahsederek, Sabancı Holding ve Verbund ortaklığının arkasında Güler Sabancı'nın olduğunu belirtti. Dergi, Türkiye'de yaşanmakta olan özelleştirme sürecinde Verbund'un, Güler Sabancı'nın vizyonu ile son derecede etkili bir ortak kazanmış olduğunun altını çizerek, Güler Sabancı'nın etkisinin, holdingin çok ötesine ulaştığını belirtti. Haberde, Sabancı'nın dünyanın en güçlü kadınları arasında yer aldığına da değinildi.

Avusturya'nın en çok satan gazetelerinden olan Kurier ''Albertina'da Doğu, Batıyla buluştu'' başlıklı haberinde Sabancı'yı ''Türkiye'nin en güçlü kadını ve sanat destekçisi olarak tanıttı. Haberde Sabancı'nın, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili görüşlerine de değinildi. Kurier, Sabancı'nın katılım sürecinin Türkiye'yi AB'ye yaklaştırdığı, ülke demokrasisini güçlendirdiği ve insan hakları ile kadınların statüsü gibi alanlarda gerekli reformları hızlandırdığı yönündeki açıklamalarının altını çizdi. Haberde ayrıca Sabancı'nın ''Son 10 yılda Türkiye'de hangi ilerlemelerin sağlandığına baktığımda, önümüzdeki 10 yıl için büyük bir iyimserlik içindeyim'' şeklindeki sözlerine de yer verildi.

News dergisi ise nişan haberini ''Türkiye'nin en güçlü kadını'' başlığı ile okuyucularına duyururken, Neues Volksblatt dergisi ekonomi sayfasında konuya yer ayırdı. ''Büyük Ödül'' başlığıyla verilen haberde, Sabancı'ya en üst düzey devlet nişanı verilmesinde ekonomi alanındaki katkılarının yanı sıra Sakıp Sabancı Müzesi ve Wiener Museum für Angewandte Kunst (MAK) arasındaki işbirliğinin de etkisi olduğu belirtildi.

Habertürk